Hamuban Sült Pogácsa

A holisztikus gyermeknevelés magazinja

FÓKUSZBAN A KORONAGENERÁCIÓ

2021. május

Karantén alatt: világkörüli út

Szabó Virág interjúja

lmd6 225x300

Interjúalany: Zoltán Zsófia

Nemrégiben ámuldozva hallgattam a Franciaországban élő Zoltán Zsófiát, amikor arról mesélt, hogy a karantén ideje alatt ők bizony bebarangolták a fél világot. Akkor azt gondoltam: lehetetlen, hogy ne mutassam meg magazinunk olvasóinak, hogy tényleg nincs lehetetlen!

 

 

HSP: Hogy jött az ötlet, hogy körbeutazzátok a karantén ideje alatt a Földet?

ZZS: A lányom, Emma ötlete volt. Van egy társasjátékunk a Föld országairól, ami megihlette őt. Szeretünk utazni, szoktunk is, bár annyit nem tudunk, amennyit elbírnánk.

 

 

HSP: Hogyan választotok országot a kalandjaitokhoz?

ZZS: Minden alkalommal kihúzunk egyet a társasjáték kártyái közül. Ami azon szerepel – oda látogatunk a következő héten, de ezt a látogatást hosszú, élvezetes, közös előkészítő folyamat előzi meg. Először is ötletelni kezdünk, hogy mit tudunk behozni az adott napra a húzott ország jellegzetességei közül. Minden héten általában vasárnap tartjuk a konkrét ország, kultúra napját. Én a hét során aztán zenéket, meséket, történeteket keresek az adott ország kincsestárából. Receptek is szükségesek, mert a vasárnapi ebéd az ország egyik specialitása. A férjem pedig keres egy filmet, rajzfilmet, amit együtt nézünk meg, szintén az adott kultúra egyik kiemelkedő alkotását. Szeptemberben kezdtük az “utazásainkat”, “jártunk” idáig Indiában, Oroszországban, Angliában, Brazíliában, Dániában és Ausztriában. Mindig lerajzoljuk az adott ország zászlaját, keresek színezőket, amelyeket együtt színezünk ki. Megkeressük a térképen az országot, képeket, videókat nézünk tájakról, városokról, állatokról és egy fordítóprogram segítségével megtanulunk néhány szót is az adott nyelven. Amikor például Angliában jártunk, természetesen pontban öt órakor teáztunk, Oroszországban pirogot ettünk, Brazíliában szambázni tanultunk, és felfedeztük Pelé zseniális stílusát. Indiában Gandhiról és a hinduizmusról beszélgettünk, Dániában legóztunk, Ausztriában pedig keringőztünk Sissi társaságában, és a róla készült remek filmsorozatot is megnéztük, Romy Schneiderrel a főszerepben.

 

HSP: Pedagógusként hogy látod: miben segíthetnek az efféle kreatív kalandok a gyerekeknek, a családoknak?

ZZS: Ebben az évben külvilági lehetőségeink meglehetősen korlátozottak, de attól még lélekben tudunk utazni, szárnyalni, és mindezt közös élménnyé tudjuk tenni. Feszültséglevezetésnek és közös értékteremtő élménynek is kiváló a közös alkotás és játék. Nálunk ez egyébként is mindennapos: nagyon sokat társasjátékozunk, együtt rajzolunk, zenélünk, táncolunk…

Mesélj, kérdezz, beszélgessünk!

meseldel@hamubansultpogacsa.hu