Hamuban Sült Pogácsa

A holisztikus gyermeknevelés magazinja

FÓKUSZBAN A KORONAGENERÁCIÓ

2021. május

Karanténkonyha

Bahul Kriszti és Hyross Kata írása

       Gyerekkel otthon lenni egész nap és mellette home office-ban dolgozni, sőt főzni az egész családra, bizony nem könnyű kihívás egy anyukának.

Összeállításunkban igyekeztünk egyszerűen és viszonylag kevés időráfordítással megvalósítható recepteket bemutatni, tekintettel arra, hogy az anyukák is egyre leterheltebbek a rohanó dolgos hétköznapokon, ezért a konyhára még kevesebb idő marad.

 

       Az ételek alapvetően egészséges, könnyen emészthető összetevőkből állnak, illetve tej-, cukor- és gluténmentesek. Receptjeink elkészítésében lassan felszívódó szénhidrátokat használunk, melyek többek között kiegyensúlyozzák az éhségérzetet, illetve nem használunk cukrot és édesítőszert sem, így nem kell tartanunk attól, hogy gyermekünk estére „túlpörög” és aznap későn fog elaludni. Az általunk kínált ételek beilleszthetőek a család étkezésébe, színesítik azt új ízvilágukkal a szürke dolgozós napokban, csökkentve ezáltal is az egyhangúságot.

       A konyhai feladatokat megoszthatjuk gyermekünkkel, akinek ezáltal nyílik a kreativitása, a családi munkamegosztás aktív részesévé válik és nem utolsó sorban tényleges terheket vehet le a főzésbe belefáradt anyukáról. A gyermek szívesen veszi az életkorának megfelelő feladatokat, mint borsótisztítás, a paradicsom megmosása vagy az asztal megterítése. Idetartozik a tányér feldíszítése is például mikrozöldekkel, ehető virágokkal vagy egyszerűen a szép és ízléses tálalást, a köret és a saláták elhelyezését a tányéron szintén lehet a gyermeki fantáziára bízni. Ezzel is gazdagodhat a gyermek belső világa. Azzal, hogy a gyermeket is bevonjuk a sütésbe-főzésbe, közelebb kerülnek hozzá az alapanyagok és szívesebben eszi majd meg a tányérjára feltálalt ételt. Játékos formában ismerkedhet a színekkel, formákkal, ízekkel, és így aktívan használhatja az érzékszerveit is a konyhában.
       Ki szeretnénk térni az alapanyag beszerzéssel kapcsolatban, hogy erre remek terepet kínálnak az egyre több helyen is elérhető termelői piacok, a helyi termelőket tömörítő kosárközösségek, ahol friss és sok esetben vegyszermentes, az idénynek megfelelő zöldséget, gyümölcsöt, hús- és tejtermékeket lehet beszerezni. Értékes lehetőség továbbá a kerti munka, a balkonládában történő eperpalánta locsolása vagy akár a konyhaablakban termeszthető fűszernövények, mikrozöldek közös nevelgetése is a gyermekkel, amely tevékenységek által – a konkrét kézzel fogható termés mellett – kapcsolat létesül a gyermek és a tányérra kerülő étel között. A receptjeinkhez nagyrészt saját termesztésű zöldségeket, gyümölcsöket használtunk, illetve helyi termelőktől szereztük be azokat.

 

 

       Étkezés közben próbáljunk az ízekre, illatokra, színekre figyelni, és arra, hogy milyen testérzetet okoz az elfogyasztott étel, s akár ezt beszéljük is meg a gyermekkel. Hiszen ezáltal közelebb kerülhet a testjeleinek értelmezéséhez, megtanulhatja megfogalmazni az egyes ételek elfogyasztásával járó komfortérzetét vagy esetleges kellemetlenségét. A családon belül fontosnak tartjuk kialakítani az étkezés terén is az őszinte beszélgetéseket.

Bahul Krisztina 

Válogatott receptjeimet az alábbi gombra kattintva olvashatjátok.

A Hamuban Sült Receptek menüpont alatt még több egészséges finomság elkészítési módját osztjuk meg veletek.

 

 

májtallér.
edesburi brassoi 1024x684
hosszanfőtt húseves
paradicsomos pite
tápióka puding
ceklas tarte tartin

Májtallér zöldségchipsszel

Édesburgonyás pulyka brassói zöld salátával

Hosszan főtt húsleves

Bazsalikomos-paradicsomos pite

Tápióka puding

Céklás tarte tatin

édesburgonya pogácsa
karfiol pizza
fish pie

Édesburgonya pogácsa

Hétvégi pizza karfiolból

Fish pie

AZ IMMUNRENDSZER ERŐSÍTÉSE TÁPLÁLKOZÁSSAL, AVAGY A SAVANYÚKÁPOSZTA CSODÁJA 

 

Hyross Kata, természetgyógyász, funkcionális táplálkozási tanácsadó írása

 

       Az immunrendszer folyamatos erősítése egyre kiemeltebb jelentőségű napjainkban. Ez így eléggé elcsépelt mondat, ugye? Belegondoltunk már mit eszünk egy nap össze és vissza? Mit adunk a gyermekünknek az iskolába? Reggelizik-e a család hétköznap és vajon mi kerül az uzsonnás dobozba? Javaslom, hogy fogj egy tollat és egy papírlapot ma este, és írd le az összes mai nap elfogyasztott ételt! Az eredményt előre borítékolom…

       Kedves Anyuka, engedj meg egy ajánlást arra, hogy mivel tudod kicsit egészségesebbé tenni gyermeked és a családod étkezéseit! Az erjesztett, lakto-fermentált zöldségek szerepéről már írtunk a magazinunkban, de úgy gondoljuk, hogy a mai világban hangsúlyoznunk szükséges ezek immunrendszer erősítő tulajdonságát. A legegyszerűbb fermentált zöldség: a savanyú káposzta, mely nem tartalmaz ecetet, cukrot és tartósítószert. Vigyázat, a bolti zacskós vagy dobozos káposzták általában nem fermentáltak, hőkezelésen estek át, ami leállítja az erjesztést és elpusztítja az élő mikroorganizmusokat. Piacon kistermelőtől tudsz vásárolni hagyományos módon savanyított káposztát.

 

 

Fermentált savanyúság – Élő étel, élő mikroorganizmusokkal!

       Mit is értünk fermentált savanyúság alatt? A zöldségeket természetes úton, só és fűszerek hozzáadásával heteken, hónapokon keresztül erjesztjük, ahogy hagyományosan a savanyú káposztát készítik nagyanyáink. A fermentálás: tejsavas erjesztést jelent, mely során a zöldségekben található mikroorganizmusok a zöldségben található cukrot lebontják és tejsavvá alakítják át. Az optimális gyomorműködést elősegíthetjük a fermentált zöldségek rendszeres fogyasztásával, ugyanis ezek szabályozzák a gyomorsav szintet, természetes módon megteremtik az emésztéshez szükséges pH-t és megalapozzák a könnyű emésztést. Ezenkívül ne feledjük erőteljes probiotikus hatásukat a bennük található több száz hasznos baktériummal! A folyamat megemeli a néhány tápanyag mennyiségét, így például a B-vitaminokat is. A C-vitamin minősége javul, sőt a C-vitamin a fermentáció során stabilizálódik, ezért is szállítottak már a 18. században a hajóutakon a matrózok egészségének megőrzésére hordókban savanyú káposztát.

       A fermentált savanyúságot ajánlott napi háromszor fogyasztani 1-2 evőkanállal a főétkezésekhez.  Savanyúságként esszük, de nagyon kellemes ízkavalkádot lehet elérni, ha pl. póréhagyma vagy krumpli krémlevesbe levesbetétként, rizsköretbe keverve fogyasztva vagy a reggeli szendvicsünkbe. Egészséges zöldségfeltét lehet az uzsonnába, amit magával visz a gyermek az iskolába és kiválthatja a primőr, permetezőszerrel telített paradicsomot, paprikát. Tapasztalatom szerint a gyermekek szeretik ezt az ízt, de azért ajánlott kisebb lépésekben megkedveltetni velük.

 

 

       Ez a savanyúság nem tartalmaz ecetet, cukrot és tartósítószert. Savanykás íze a fermentálásnak köszönhető. Hűvös helyen hónapokig eláll, mely során az érés lassan folyik tovább. A fermentált ételek fogyasztása támogatja a bélrendszert, gazdagok probiotikumokban és prebiotikumokban, amelyek olyan tápanyaggal látják el a szervezetet, melyek segítik az emésztőrendszer egyensúlyának megteremtését. Segítik megemészteni azokat az ételeket is, amelyekkel együtt esszük, így emésztőenzimként is szolgálnak.

Kedvező élettani hatása miatt tiszta szívemből tudom ajánlani gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

 

Fotó: Bahul Kriszti

Mesélj, kérdezz, beszélgessünk!

meseldel@hamubansultpogacsa.hu