Hamuban Sült Pogácsa

A holisztikus gyermeknevelés magazinja

Hisztikezelés tudatosan

2019. június

TovábbOlvasó

Kis Adrienn és Szabó Virág válogatása

A felnőtteknek készült válogatás:

PEER KRISZTINA: MI BÁNTJA A GYEREK LELKÉT?

 

Magazinunk e számának egyik interjúalanya a kétgyermekes klinikai szakpszichológus szerző. Könyvében a mindennapos viselkedési problémákat, valamint az enyhébb és komolyabb gyermekkori pszichés eredetű betegségeket tárja elénk, jól tagolt, közérthető formában. Szülői beszámolókkal teszi élővé az egyes eseteket, holisztikusan közelítve sosem csak a tüneteket véve figyelembe, hanem az egyedi háttérrel egységben vizsgálva.Könyvével abban kíván segítséget nyújtani szülőknek, pedagógusoknak egyaránt, hogy a kritikus helyzetekben meg tudjunk állni egy pillanatra, és a megszerzett külső tudásunkkal kiléphessünk a nem működő sémáinkból.

ANNE-CLAIRE KLEINDIENST: MIT KEZDJÜNK A HISZTIVEL?

 

A négy gyermekes klinikai szakpszichológus szerző 2018-ban megjelent kötete már megjelenésében is üdítő és magával ragadó – ugyanis képregényszerű formában, humorosan mutat be egy-egy krItikus/tipikus gyermeknevelési helyzetet. A megoldásokra javaslatokat kínál könnyen átlátható folyamatábrák formájában is. Az írónő a pozitív fegyelmezés módszerének szakértője. Szülői műhelyeket szervez, iskolákban is vezet foglalkozásokat. Szerinte a szülők számára az első lépés saját korlátaik elfogadása, csak azután lehetünk képesek a nekünk legmegfelelőbb eszközt kiválasztani az általa kínált megoldásokból.

A gyerekeknek készült válogatás

HARRY HORSE: KISNYUSZI VILÁGGÁ MEGY

 

Kisnyuszi rosszalkodott, megszidták, hát világgá megy – a dackorszakban könnyen megfordul a gyerekek fejében az ötlet. A bájos rajzokkal kísért történetet hallgatva átélhetik, milyen is a világ, amikor mindent szabad – de nincs aki megvédjen… Kis borzongás, megnyugtató, derűs lezárás. Az önállóság és a családhoz tartozás élményével. A sorozat többi kötetét is jó szívvel ajánlom, olvassátok Ti is.

Szabó Virág könyvajánlói:

BERG JUDIT: HISZTIMESÉK

 

Aki még nem olvasta, feltétlenül lásson hozzá. A könyvből az is kiderül, hogy Berg Judit, a szerző, négy gyermek édesanyjaként, nagyon ért a legkisebbek nyelvén. A kedves, rövid történetek a mindennapok apró, de sokszor – átmenetileg – megoldhatatlannak tűnő nehézségeit segítenek áthidalni a gyerekeknek és szüleiknek. A remek illusztrációk és rövid párbeszédek az állandóan lapozni vágyó, türelmetlen gyerekek számára is felolvashatóvá és élvezhetővé teszik a meséket. A kötet elején – bevezetés helyett – egy a szülőknek szóló, bátorító-vigasztaló “igaz mese” található. A könyv végén pedig egy ráadásmese, amelynek semmi különös tanulsága nincs, egyszerűen a derűs pillanatokra való.

REGINA SCHWARCZ: HA MÉRGESEK AZ ÁLLATKÖLYKÖK

 

Bűbájos, nagyon szeretnivaló. Tüneményes rajzok, édes versikék bosszúságról, dacról, haragról és társairól – a legkisebbeknek. 


“Mit tegyünk, ha jön a hiszti?
Egy állatkölyök is dühönghet,
párnába bokszol vagy rohangál,
de ha anyja öleli őt meg,
meleg karjában mérge elszáll.”

CATHERINE LeBLANC: AKKOR IS SZERETNÉL?

 

Mi imádjuk. Az anyai szeretetről szól, ami örök és megingathatatlan… jöjjön bár dackorszak, kamaszkor, vagy bármi egyéb: én mindig és mindig szeretni foglak, Kismackó.

BÁLINT ÁGNES: MAZSOLA

 

Ki ne ismerné? Muszáj ismerni. Ez olyan könyv. Csupa báj, csupa gyermeki igazság. Manófalvi Manó a madárijesztők barátja egy szép napon födél nélkül maradt. Beköltözött hát egy jókora sütőtökbe amelyet kívülről egy induri pinduri kismalac – aki nem más mint Mazsola –  rágcsálni kezdett. Ebből a humoros, vidám meséből megtudhatjátok, mi minden történt még Mazsolával és barátaival.

Mesélj, kérdezz, beszélgessünk!

meseldel@hamubansultpogacsa.hu