Hamuban Sült Pogácsa

A holisztikus gyermeknevelés magazinja

Támogató kommunikáció a gyermeknevelésben

2020. február

TovábbOlvasó

Kis Adrienn könyvajánlója

Gyerekeknek szóló könyvek közül az alábbiakat ajánljuk figyelmetekbe:

sziasztok érzelmek

SZIASZTOK, ÉRZELMEK! – Napraforgó Kiadó, 2020

 

Egy könyv, ami gyerekek számára érthetően, izgalmasan, szerethetően magyarázza az érzelmeket, hogy ezáltal azok érthetővé, felismerhetővé válhassanak számukra – így segítve a mindennapi kommunikációs folyamatokat. 

gaston

AURELIE CHIEN CHOW CHINE: GASTON SOROZAT

 

A könyvecskék a haraggal, a boldogsággal és más érzésekkel ismertetik meg az olvasókat, unikornis-nyelven. Merthogy Gaston, bár ugyanolyan, mint a többi kis unikornis, egy vonásában mégis különbözik a többiektől: aktuális érzelmeinek megfelelően változik sörényének színe. Bájos képek, légzőgyakorlatok, precíz iránytű kicsiknek az érzelmek világában való eligazodáshoz. 

Felnőtteknek ajánljuk:

GARY D. CHAPMAN amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, „Az öt szeretetnyelv” fogalom megalkotója. Legismertebb könyve, az Egymásra hangolva több mint tízmillió példányban kelt el világszerte. Témája: a szeretet kommunikációja a házasságban. Az első könyv sikerét követően dr. Gary Chapman különleges kiadásokkal bővítette a sorozatot, így igyekezett elérni az egyedülállókat, férfiakat, illetve a kamaszok és kisgyermekek szüleit is. A témában írott könyvei közül a következőket ajánljuk figyelmetekbe (a teljesség igénye nélkül):

Az 5 szeretetnyelv – Egymásra hangolva

Az 5 szeretetnyelv – Gyerekekre hangolva

Az 5 szeretetnyelv – Kamaszokra hangolva

Az 5 szeretetnyelv titka fiataloknak

Az 5 szeretetnyelv – Férfiaknak

Az 5 szeretetnyelv – Szólóban

A jól működő család 5 jellemzője

Netfüggő gyerekek

12 dolog, amit jó lett volna tudni mielőtt szülők lettünk

 

1
kamasz
fiatal
férfi
szóló
család
netfüggő
12dolog
beszélj úgy

ADELE FABER – ELAINE MAZLISH: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje

 

„Csodálatos szülő voltam, mielőtt gyermekeim születettek volna” – kezdi könyvét az írópáros. Nem érezzük ezt gyakorló szülőként oly sokszor? Elméletben mindig sokkal könnyebben mennek a dolgok, de amikor saját családunkban kell szembenézni a durcás gyerekkel, a hisztivel, a kiabálásokkal, sértődésekkel, akkor megfogadjuk: holnaptól másképp lesz! Azután kezdődik minden elölről… a régi vágányon.
Ez a könyv segít megtanulni:
– hogyan birkózzunk meg gyerekeink csalódásaival, frusztrációival, negatív érzéseivel;
– hogyan mutassuk ki mérgünket anélkül, hogy bántóak lennénk;
– hogyan állítsunk fel határokat úgy, hogy megőrizzük a gyerekek szabadságát;
– mit tegyünk büntetés helyett;
– hogyan oldjunk meg családi vitákat.
Az egész világon hatalmas sikert arató könyv egyszerű, gyakorlatias megoldásokat kínál szülőknek arra, hogyan beszéljenek gyerekeikkel, és hogyan hallgassák meg őket. A szerzők tisztelettel, megértéssel és józan logikával felépített módszereit szülők és szakemberek egyaránt sikerrel alkalmazzák bármilyen korú gyerekeknél. Az életből merített példákkal és kedves grafikákkal egyaránt gazdagon illusztrált könyv segítségével a szülő-gyerek kapcsolat örömtelivé, stresszmentessé, mindkét fél számára eredményesebbé varázsolható.

a szavak

DR. MARSHALL B. ROSENBERG: A szavak ablakok vagy falak

 

Dr. Rosenberg végzettsége szerint klinikai pszichológus, nemzetközileg elismert békeközvetítő és az erőszakmentes kommunikációs világszervezet alapítója. Hosszú évek óta azt tanítja, hogy ha megtanulunk igazán tisztán és hatékonyan kommunikálni, tehát valóban szót érteni egymással, képessé válunk arra, hogy elejét vegyük a véres harcokhoz, háborúkhoz vezető konfliktusoknak.
Mit tanulhatunk meg a könyvből?
– A lehetséges konfliktushelyzetek békés párbeszéddé alakítását.
– A dühbe és depresszióba torkolló gondolkodásmódunkkal való szakítást.
– Együttérzéssel kommunikálni, felhasználva az empátia gyógyító erejét.
– Teljesebbé tenni az életet magunk és mások számára.
Mindazoknak, akiknek a munkájához szorosan hozzátartozik a kommunikáció: pl. szülőknek, tanároknak, jogászoknak, pszichológusoknak, üzletembereknek és politikusoknak. Valójában minden beszélni tudó embernek.

Mesélj, kérdezz, beszélgessünk!

meseldel@hamubansultpogacsa.hu