Hamuban Sült Pogácsa

A holisztikus gyermeknevelés magazinja

Immunrendszer és gyerekek

2019. október

Mese és játék az egészségért

Szabó Virág

KICSATTANOK AZ EGÉSZSÉGTŐL!

 

Óvodás kislányommal nemrégiben volt egy spontán módon indult játékunk, amiből aztán – az ő kérésére – több hetes örömteli folyamat nőtt ki. 
Eleinte papírbabákat rajzolgattam neki, hiányosan. Volt, hogy gyermekemnek a baba szemeit és jobb lábát kellett berajzolni, máskor a füle és a két lábfeje vagy a haja és a dereka hiányzott. 
Ahogy egyre profibbá váltunk a témában, úgy rajzoltam be egyre kevesebb testrészt, és ő egyre többet – később pedig igénye nyílt rá, hogy a belső szervek is rákerüljenek a rajzra (legalábbis a fontosabbak). 
Aztán erről beszélgettünk, és kislányom azt is megkérdezte, hogyan tarthatók a testrészeink, szerveink egészségesen. Miután az anyai lelkesedés határtalan :-), a kedvéért (na, meg az enyémért) újra tanulmányoztam egykori kedves témámat: mit együnk ahhoz, hogy erősítsük magunkat. És innentől kezdve készültek a kifestők – a papír bal oldalán a konkrét szerv jelent meg – a jobb oldalán az azt támogató ételek kerültek lerajzolásra. Kislányom feladata volt, hogy beszélgetés közben összekösse a megfelelő szervet a megfelelő étellel, majd kiszínezze őket. A játék komoly eredményt hozott, azóta olyan zöldségek is fogynak önkéntesen nálunk, amelyek azelőtt teljes ellenállást váltottak ki. 🙂

 

 

TÁRSASOZZUNK AZ EGÉSZSÉGÉRT! 


Aztán játszottunk mást is. 
Készítettem egy társasjátékot – középre képeket rajzoltam, egy kislányról, aki hol az immunrendszerét támogató tevékenységeket végez (pl. tornázik, levegőn játszik, sárgarépát eszik), hol maga ellen dolgozik (pl. chipset eszik a tévé előtt, édességet nassol mértéktelenül). Körben futottak a sárga mezők, és időnként megjelentek a pirosak, a rajzolt képekhez kötődően. Ez utóbbiakra lépve válaszolni kellett konkrét kérdésekre, az immunrendszer támogatásával kapcsolatban (gyereknyelven). A válasz helyessége mindig jutalmat hozott: dobj még egyszer vagy kapsz egy almát a jó válaszért (összesen 6 almát kellett összegyűjteni a győzelemhez, illetve be kellett kocogni velük a célba). Jó móka volt, szerettük – és a közös játék bizonyította, így, élmények által igencsak intenzív a tanulás! 

 

 

További játékötleteket találhattok Szabó Virág Így játszunk mi… facebook csoportjában,

illetve a Dobd fel a nyaradat! című könyvében (rendelési információ: szervezes.kata@gmail.com ; www.viragszabo.hu)

Mesélj, kérdezz, beszélgessünk!

meseldel@hamubansultpogacsa.hu