HAMUBAN SÜLT POGÁCSA

A holisztikus gyermeknevelés magazinja

Hamuban sült receptek

Desszertek

Bahul Kriszti

Hyross Kata

Karácsonyi gyümölcsös pohárkrém

gyümölcsdesszert

A gyerekek kedvence a gyümölcsleves, gyümölcskompót, amit minden évszakban szívesen fogyasztanak. Inspirációból született desszertünk alapja egy házilag eltett vegyes gyümölcskompót volt. 

 
Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 üveg kompót (vegyes, őszibarack vagy körte)

Díszítéshez:

  • kókuszchips
  • pisztácia
  • kakaóbab töret
  • szárított gyümölcsök – ízlés szerint
 
Elkészítés:
A kompótot összeturmixoltuk és tálkákba kiöntve feldíszítettük kókuszchipsszel, pisztáciával, liofilizált málnával, kakaóbab törettel. (Mi ezt találtuk a spejzban, de a kreativítás határa ugye a csillagos ég.)
 
Jó étvágyat kívánunk!
 
Fotó: Bahul Kriszta

Répatorta

répatorta

Nálunk a Húsvét kihagyhatatlan szereplője, de év közben is sokszor felbukkan uzsonnánál.

Elkészítésébe bevonhatjuk a gyerekeket is, nagyon fog tetszeni nekik a nyuszis répás süti készítés, miközben játékosan közelebb kerülnek az ételek alapanyagaihoz és így kapcsolódva, megszeretik az egészségesebb, könnyebb csemegéket is.

 
Hozzávalók 4 személyre:
  • 25 dkg reszelt répa
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 5 dkg darált mák
  • 5 dkg kókuszliszt
  • 2 dkg kókuszkrém
  • 1 tojás
  • 1 reszelt alma
  • 1-2 dl növényi tej
  • 2 evőkanál méz
  • reszelt citromhéj
Máz a tetejére:
  • 2 evőkanál baracklekvár
  • 2 dkg kókuszreszelék
 
Elkészítés:
Összekevertem a hozzávalókat, majd kibéleltem sütőpapírral egy kerek 20×20 cm-es formát és 180 fokon kb. 30 percig sütöttem.
Mikor kihűlt a torta, megkentem a tetejét vékonyan baracklekvárral és megszórtam a kókuszreszelékkel.
Jó étvágyat kívánunk!
 
Fotó: Bahul Kriszta

Gofri

goffri
Téli nyirkos napokon mindig vágyunk egy kis testi-lelki kényeztetésre. Ilyenkor jól bevált megoldás a gyorsan összedobható gofri vagy a palacsinta.
Hétvégén családi körben egy új gofri receptet próbáltunk ki, amely összetevőinek köszönhetően glutén- és laktózérzékenyek is fogyaszthatják. A mandula- és gesztenyeliszt ízvilága pedig teljesen fölöslegessé teszi a cukor vagy bármilyen édesítőszer használatát. Melegen ajánljuk kicsiknek és nagyoknak is!
 
Hozzávalók:
  • 9.5 dkg gesztenyeliszt
  • 1 dkg mandulaliszt
  • 1 csipet só
  • 0.5 kk szódabikarbóna
  • 1 db tojás
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 dl víz
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a folyékonyakat, gofrisütőben megsütjük. 
Mi áfonyával és cseppnyi kókuszjoghurttal ettük, de cukormentes málnalekvárral vagy vajjal megkenve is finom.
(forrás: Nosalty)
 
fotózta és megsütötte: Bahul Mónika

Zabpelyhes túrós muffin

zabpelyhes túrós muffin
A kiegyensúlyozott étkezés fontos alapköve, hogy ételeink tápanyagban gazdagok legyenek és tartalmazzák az alap makrotápanyagokat. Ebben a süteményben a túró és a tojás a fehérjeforrások, a szénhidrátot a zabpehely és a körte biztosítja, a zsírt pedig a vaj és a kókuszzsír.
Hozzávalók 12 darabhoz:
  • 20 dkg apró szemű zabpehely
  • 25 dkg krémes túró
  • 3-4 evőkanál méz
  • 4 tojás
  • 5 evőkanál olvasztott vaj vagy kókuszzsír
  • 1/2 csomag sütőpor
  • vanília
  • körtebefőtt a tetejére

Egy tálban mindent összekevertem, hagytam állni kb. 10 percet, hogy a zabpehelyszemek megpuhuljanak. Szilikon muffinformákba kanalaztam, majd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütöttem. 

Tipp: a mélyhűtőben dermedten alvó túró felhasználására kiváló lehetőség.
Jó étvágyat!
 
Készítette: Hyross Kata, funkcionális táplálkozási tanácsadó, természetgyógyász
Fotózta: Bahul Krisztina

Almás-zabpelyhes palacsintácska

almás zabpelyhes palacsintácska
Egy gyorsan elkészíthető uzsonna a gyerekeknek?
Banánnal is működik a recept, illetve mindenki a kedve és ízlése szerint variálhatja a palacsintácska ízvilágát.
Ibolyával díszítettem – tudtátok, hogy az ibolya az ehető virágok közé tartozik?
Hozzávalók – 8 kis palacsintácskához:
  • 2 nagy alma
  • 1 tojás
  • 2-3 kanálnyi zabpehelyliszt vagy kis szemű zabpehely
  • késhegynyi foszfátmentes sütőpor
  • kardamom
  • fahéj
  • Bourbon vanília őrlemény
  • kókusztejszín (opcionális)
Elkészítés:
Az almát lereszeltem, levét kinyomkodtam, hozzáadtam a lisztet, tojást és a fűszereket. Összekevertem és egy palacsintasütőben kis kókuszzsíron kisütöttem őket. Kókuszolajos sütőolaj spray-t szoktam ilyenkor használni, így tényleg csak annyi zsiradékot használok, ami a sütéshez kell.
Ibolyával, kis kókusztejszínnel és fahéjjal meghintve díszítettem. 
Jó étvágyat kívánok!
 
Készítette és fotózta: Bahul Krisztina

Tápióka puding

tápióka puding
Tápióka puding – nemcsak a gyerekek kedvence!
Ha kicsit egzotikusabb édességre vágyunk a megszokott pudingjaink helyett, szeretettel ajánlom kipróbálását.
Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk, szénhidrátforrás.
Hozzávalók négy személyre:
  • 1 bögre tápiókagyöngy
  • 100 ml kókusztejszín /tej, egyéb más növényi tej
  • víz
  • csillagánizs, szegfűszeg, fahéj ízlés szerint
Elkészítés:
A tápiókagyöngyöt legalább fél órára beáztatom annyi vízbe, ami ellepi. A beáztatás eredményeképpen kb. duplájára dagadnak a kis golyócskák. Szűrőn keresztül átmosom és kétszeres mennyiségű vízzel felteszem lassú tűzön főni. Hozzáadjuk a fűszereket és addig főzzük, amíg a gyöngyök áttetszőek lesznek. Adhatunk főzés közben további vizet a pudinghoz, hogy elérjük ezt az állapotot. A főzés vége felé hozzáadom a kókusztejszínt és még 5 percig főzöm vele. Az állaga akkor ideális, ha krémes, könnyű, lágy és laza pudingszerű.
Mivel a tápiókának semleges az íze, ezért kedvünk szerint ízesíthetjük pl. lime-val, vaníliarúddal vagy akár nyers kakaóporral. A tetejére fügelekvárt tettem, amit tavaly a horvát tengerpartról hoztam. Tehetünk rá friss gyümölcsöt, lekvárt, étcsokoládé darabkákat, amit a kamránk rejt.
 
Készítette és fotózta: Bahul Krisztina

Csokis brownie - cukor, glutén, tej nélkül

csokis brownie
Valentin-nap alkalmából ezzel a frissen készült „boldogsághormon” süteménnyel kívánt sok boldogságot és örömet a Hamuban Sült Pogácsa csapata.
Cukor, glutén és tej nélkül készül, hogy ne csak finom, hanem egészséges is legyen, illetve glutén- és laktózérzékenyek is részesülhessenek az örömből.

Hozzávalók:

  • 8 dkg darabokra tört, jó minőségű, 70 %-os étcsokoládé
  • 20 g nyers kakaópor
  • 1 evőkanál kakaóbab töret
  • 1 dl kókusztej
  • 5 kisebb banán
  • 1 kávéskanál foszfátmentes sütőpor
  • 10 dkg liszt: 70 % rizsliszt és 30 % kókuszliszt keveréke
  • 1 fél rúd vanília
  • 1/2 kávéskanál só
Elkészítés:
A sütőt előmelegítettem 200 fokra.
Késsel összeaprítottam a csokoládét, villával összenyomtam a banánt és a többi hozzávalóval összedolgoztam egy nagyobb tálban. A masszát szilikon muffinformákba kanalaztam és a sütőben kb. 20-22 perc alatt készre sütöttem. Akkor jó, ha a közepe nem teljesen szilárd, figyelni kell, hogy ne süssük túl a sütit, mert akkor kemény lesz kihűlés után.
Jó étvágyat kívánunk!
 
Lejegyezte és megkóstolta: Hyross Kata
Kisütötte és fotózta: Bahul Krisztina

Áfonyás köleslepény

Áfonyás köleslepény2
Pillanatok alatt összedobható ez a könnyű desszert, amiből másnapra iskolába vihető uzsonna is maradhat. Áfonya helyett almából, körtéből, szilvából vagy fagyasztott bogyós gyümölcsökből is elkészíthető. Én a nyáron lefagyasztott áfonyánkat kezdtem felhasználni, de persze legjobb az aktuális idénygyümölcsöket előnyben részesíteni. El tudok képzelni még mazsolát is a köleshez.
A kölest többször, alaposan megmosom, illetve 5-6 órára be is áztathatjuk előtte. Így a fitinsav tartalmát is csökkenteni tudjuk, amit többek között megakadályozza a vitaminok, ásványi anyagok felszívódását; illetve lerövidítjük az elkészítési időt is.
Hozzávalók egy 25 cm átmérőjű lapos gyümölcstorta formához:
  • 1 bögre köles
  • 1 bögre áfonya
  • 2 bögre víz
  • kevés kókuszzsír a forma kikenéséhez
  • kávéskanálnyi fahéj
  • késhegynyi őrölt kardamom
  • csipet só
  • nyers kakaópor
  • 3 evőkanál kókusztejszín
Elkészítés:
Kókuszzsírral kikenek egy kerek sütőformát (vagy amilyenünk éppen van). A megmosott (vagy beáztatott és lecsöpögtetett) kölest beleöntöm a formába és elsimítom. Hozzáadom a vizet és fahéjjal, kardamommal és sóval fűszerezem. A tetejére rászórom az áfonyát és a kókusztejszínt is rákanalazom. Hideg sütőbe helyezem és letakarva, 200 fokon, kb. 45 perc alatt készre sütöm.
Nyers kakaóporral szórtam meg a sütés utolsó 20 percében. Ez most egy kísérlet volt, ki szerettem volna próbálni, hogy milyen így. A kakaó kesernyés, az áfonya enyhén savanykás és a kókusztejszín édeskés íze a kölessel együtt egy remek ízkompozícióvá vált számomra.
Jó étvágyat kívánok!
 
Készítette és fotózta: Bahul Krisztina

Sütőtökös gofri

sütőtökös gofri
A sütőtök egy igazi őszi-téli csemege. A sütőtökös gofri talán kevésbé ismert, pedig nagyon egyszerűen elkészíthető számtalan verzióban, sósan és édesen is. Enyhén édeskés ízvilágú, piskóta jellegű tésztát kapunk belőle. Glutén- és tejmentes, így az erre érzékenyek is élvezhetik a sütőtökös gofri különleges ízét. Egy remek alternatíva az édes íz iránti szeretetünk természetes módon való kielégítésére. Plusz édesítésre nincs szükség, a sütőtök kellemesen megédesíti a gofri tésztáját. Narancssárga színe pedig feltölt a borongósabb napokon. Élettani hatását tekintve kiemelendő, hogy magas rosttartalma elősegíti a kiegyensúlyozott emésztést, illetve a béta-karotin tartalma és erős antioxidáns hatása miatt is érdemes a téli időszakban beiktatni az étrendünkbe.
A gofrit elkészítettem édesburgonyából is, ami viszont jóval laktatóbb, mint a sütőtökös verzió. Friss salátával és zöldfűszeres túrókrémmel teljes értékű vacsora lehet.
 
Hozzávalók (4 darabhoz):
  • kb. 1,5 kg sütőtök
  • 2 db tojás
  • 3-4 evőkanál rizsliszt
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • pici só
  • kókuszzsír

Elkészítés:

A sütőtököt feldaraboljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt puhára sütjük. Kihűlés után a héjáról lekaparjuk a sütőtök húsát. Villával összetörjük és összekeverjük a tojásokkal, a rízsliszttel, a fahéjjal és a sóval. A masszát kókuszzsírral kikent szilikonos formába vagy gofrisütőbe tesszük. A sütési idő a szilikonos formában 180 fokon kb. 20 perc.

Öntet variációk: A nyáron készített cukormentes áfonyalekvárunkat használtam, de az almaszósz is nagyon jól illik a sütőtök ízvilágához. Párolt mazsolás almát is tehetünk a tetejére, dióval.

Jó étvágyat kívánunk!

 

Készítette és fotózta: Bahul Krisztina

Almás-áfonyás crumble

almás–áfonyás crumble
Egy remek angol édességet, a crumble-t – magyarul morzsasütit – hoztam el Nektek kipróbálásra. A crumble lényege, hogy alul gyümölcsök (pl.: alma, körte, szeder, áfonya) alkotják, a teteje pedig morzsolt ropogós tészta. És mindez öt perc alatt összeállítható.
Glutén- és tejmentes változatát fogom bemutatni most Nektek, és mivel az alma íze megédesíti a sütit, így a cukor is kimarad a receptből.
Nagyon laktató, így egy kis adag bőven elég belőle. Ideális desszert az őszi-téli borongós napokon.
Hozzávalók 6 személyre:
  • 4 darab közepes méretű alma
  • 200 g fagyasztott bogyós gyümölcs
Tetejére:
  • 75 g mandulaliszt
  • 25 g kókuszliszt
  • 25 g darált dió
  • 1 teáskanál bourbon vaníliapor
  • 1 kávéskanálnyi narancshéj
  • 25 g kókuszzsír
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 180 C-ra.
2. Rakd a felkockázott almákat és a fagyasztott bogyós gyümölcsöket egy tűzálló tálba és fedő alatt a sütőben 15 percig pároljuk.
3. Közben egy nagyobb tálban keverd össze a mandula- és a kókuszlisztet, a darált diót, a bourbon vanília őrleményt, a reszelt narancshéjat és a kókuszzsírt egy fakanál segítségével.
4. Vedd ki a sütőből a tálat és szórd rá a gyümölcsök tetejére a “morzsát” és süsd még így további 10 percig.
5. Tálald adalékmentes vaníliapudinggal vagy kókusztejszínnel.
Aszalt gyümölcsöket (mazsola, aszalt szilva) is tehetünk bele, de akkor előtte egy-két órára áztassuk be. Kockázott almával és fahéj társaságában kiváló csemege.
Jó étvágyat!
 
Készítette és fotózta: Bahul Krisztina

Citrusos gumicukor

citrusos gumicukor
Immunbomba gumicukorba töltve – cukor hozzáadása nélkül!
A grépfrút kesernyés íze kiérződik, emiatt kisgyerekeknek narancsból készíteném és kevesebb gyömbérrel. Viszont a keserű íz segíti az emésztőnedvek termelődését a gyomorban. Természetesen érdemes mind az 5 alapízt (keserű, édes, savanyú, sós, csípős) beiktatni az étrendünkbe.
Az állati zselatin helyettesíthető alma pektinnel vagy agar-agarral is, de az általunk ajánlott legeltetett, szabadon tartott, tiszta forrásból származó állati zselatin természetes kollagénforrásként segíti például az ún. „áteresztő bél szindróma” kezelését.
További íz-ötletek:
– narancsos
– citromos
– málnás
– alma- céklalé
Hozzávalók:
  • 3-4 dl citrus leve (2 grépfrútból és 1 narancsból)
  • kis gyömbér reszelve
  • 1 kanál méz
  • 4 evőkanál zselatin (Provega-100% marha zselatin, vagy alma pektin, vagy agar-agar)
A grépfrút és a narancs levét kifacsarom, odafigyelek, hogy a magok ne kerüljenek bele a lébe.
1 dl citruslében a zselatint kézi habverővel elkeverjük egy kis edényben, aztán hozzáadjuk a többi citruslevet, reszelt gyömbért és a mézet. Ezután a keveréket takaréklángon addig kevergetjük, amíg a zselatin tökéletesen feloldódik. Vigyázat, nem szabad felforralni!
A szilikonos formákat vízzel kiöblítem és belekanalazom a keveréket.
A formákat hűtőbe rakjuk, és ha 2-3 óra múlva megdermedt bennük a citrusos-gyömbéres keverék, készen vagyunk: a szilikon formákból óvatosan kipottyantjuk a házi gumicukrokat. Üveg edényben tároljuk 1-2 hétig.
 
Készítette: Bahul Krisztina

Mesélj, kérdezz, beszélgessünk!

meseldel@hamubansultpogacsa.hu