Hamuban Sült Pogácsa

A holisztikus gyermeknevelés magazinja

A Bolygóért, gyerekekkel

2019. július

TovábbOlvasó

Szabó Virág könyvajánlója

   A témában nagyon sokan, nagyon sokat írtak már. Nem célunk kimeríteni a kimeríthetetlent – különszámunk csak azért jött létre, hogy a magunk eszközeivel mi, a Hamuban Sült Pogácsa munkatársai is emlékeztethessünk: mindannyian cselekedhetünk úgy, hogy az pozitív hatást gyakoroljon a környezetre, és csemetéink életszemléletére.
   Akár vállaljuk, akár nem, példa vagyunk ugyanis az utókor számára – minden döntésünkkel, minden cselekedetünkkel a jövőt készítjük elő számukra. Nem mindegy, hogy milyen magot vetünk a földbe – mivel öntözzük, mivel tápláljuk… és persze az sem, hogyan vigyázunk a földre, amelybe ez a csodálatos, egyedi vetőmag kerül.

   Kislányommal például rendszeresen kisétálunk a mezőre, csigákat nézegetünk, beszélgetünk a természet ciklikusságáról, és arról, hogy mindannyian hatással vagyunk egymásra.

 

 

   Kétéves korában a kedvenc játéka az volt, hogy együtt, kéz a kézben meglátogattuk Bokor Urat, akitől esőcseppeket vásároltunk, és Csipke Anyót, akitől napfényt. Aztán a mező fáit egyesével végigjártuk, megöntöztük őket az esőcseppekkel, megsimogattuk őket napfénnyel (amelyiken sérülést észleltünk, duplán kapott ezekből), és nagyon sok jót kívántunk nekik.
   Most, három és félévesen naponta többször elkiáltja magát: én úgy, de úgy szeretem a kertünket – és locsol, ültet, növényeket simogat, beszél hozzájuk, dédelgeti őket.
   Hihetetlenül sokat tanulunk Természetanyától, kéz a kézben kalandokra találva – ma például egy hatalmas szarvasbogárral találkoztunk. Mekkora öröm volt! Az Életre való rácsodálkozás katarzisát egyetlen számítógépes játék vagy mobiltelefonos alkalmazás sem adhatja meg nekünk… Így nem.

 

 

     “Ha Földünk beteg és szennyezett, az emberek sem lehetnek egészségesek. Ahhoz, hogy magunkat meggyógyítsuk, előbb bolygónkat kell meggyógyítanunk.” (Bobby McLeod ausztrál aktivista, költő és zenész)

       Vajon mi kell ahhoz, hogy megértsük: a Törvények valamennyiünkre vonatkoznak, és valamennyiünket utolérnek? Tényleg változtatnunk, cselekednünk kell. Az ébresztés egyik útvonala az, ha gyermekeinknek jó példát mutatunk, saját hozzáállásunkon és megnyilvánulásainkon keresztül.

       A jövő nem tőlünk független dolog, olyan lesz, amilyenné alakítjuk. Minden folyamat azon múlik, hogy most, az elkövetkezendő napokban, hónapokban, években hogyan cselekszünk. Nincs olyan forgatókönyv, amiben hátradőlhetünk, mondván, itt már nincs mit tenni. (Ürge-Vorsatz Diána)

       Vagy Kath Stathers szavaival: Nem lehet a gyerekeket túl korán bevonni a természetvédelembe.

       Itt az idő, kedves Szülők, Pedagógusok! Rajtunk (is) múlik a jövő… Merem javasolni, hogy kezdjük a környezeti nevelést máris egy izgalmas, “telitalálatos” könyv együtt-olvasásával. Akár épp a szabadban.
És a nagy kaland máris elindul…

 

 

 

 

KÖNYVAJÁNLÓ A TÉMÁBAN

 

       A szülőknek és a pedagógusoknak számtalan, különböző hangvételű könyv megadatik a témában. A leghatásosabb persze, ha együtt olvasunk a gyerkőccel a bolygóvédelemről. Választhatunk könyveket akár az alábbi listáról.

 A FELNŐTTEKNEK Nagy Réka könyveit ajánlanám hangsúlyosan – Ökoanyu, Ökobaba, Ökoanyu a konyhában, Ökoanyu – Csináld magad – amelyek hozzájárulnak a jólinformáltsághoz és az inspiráltsághoz környezettudatosságban. Gyerekeknek íródott könyve a Bolygómentő kézikönyv szuperhősöknek.

Ökoanyu
okoanyu1
okoanyu2
okoanyu3
okoanyu4

Egyre több GYEREKEKNEK szóló környezetvédelmi témájú kiadványt találhatunk a könyvpiacon – ezekből válogattunk:

mehek

Piotr Socha Méhek című könyve például mindent elmesél ezekről a csodás teremtményekről élvezetes történetekben, és zseniális rajzok kíséretében. 

hod

Nicholas Oldland A hebrencs hód című meséje már nem csak a tájékoztatást tűzte ki elsődleges célként, hanem a szórakoztatás mellett a felelősségre nevelést – mit tehet a hód, aki szétrágta az erdőt? Hogyan állíthatja meg a pusztítást, és teheti jóvá azt, amit elrontott? 

madarmesei

Telegdy Ágnes Négy évszak madár meséi című könyve édes, gyönyörű – és nemcsak a madarakról tanulhatunk általuk, de megérthetjük általa az évszakok törvényeit is, az élet ciklikusságának jelentőségét.

ertedeafakbeszedet

Egy erdész – Peter Wohlleben – varázslatos utazásban részesít bennünket, ha kinyitjuk Érted a fák beszédét? című könyvét. Olyan kérdésekre kaphatunk választ belőle, amelyekre mi, felnőttek ritkán gondolnánk – gyermekeink azonban annál inkább! Interaktív ismeretterjesztés – rendkívül izgalmasan!

gd

Gerald Durrell könyveihez talán ajánlót sem kell írni – remélhetőleg ma is elsők között jut eszünkbe a remek tudós-író alkotásaival, ha a természet megismertetése a téma.

caillou

Talán kevesebben hallottunk róla, de szintén kiváló alkotás:

 

Sara Margaret Johanson: Caillou – Minden csepp számít című meséje a kicsiknek, amely megmutatja, hogyan élhetünk harmóniában a világgal – és ebben még azzal is segít, hogy a tündéri mese szövegét és elbűvölő rajzait újrapapírra nyomtatták az alkotók.

zoldlovag

Pusztai Ilona A zöld lovag című könyve szintén a legkisebbeknek szól – nagyon vicces, nagyon ötletes és nagyon leleményes a felelősségvállalás hogyanjainak átadásában.

globi

Pászti Amina könyve is az óvodásoknak, kisiskolásoknak mesél – Glóbi kalandjai címmel. A földgolyó megmentésre szorul… ismerős?

klimano

Bálint Mariann Hulladék históriák – Klímanó történetek című műve mindent elmond arról színesen, izgalmasan, hogy mi is ez az egész hulladékmizéria, és hogyan is vigyázzunk a környezetünkre, tudatosan, mi, gyermek(lelkű)ek.

nagyonzoldkonyv

És amit semmiképp ne hagyjunk ki: 

 

Nagyon Zöld Könyv, Gévai Csillától. Minden benne van, ami itt és most tennivalónk – izgalmasan, okosan, szépen – gyereknyelven. Olyan könyv, ami nem lehet, hogy elkerülje gyermekeink figyelmét – segítsünk nekik rátalálni.

bolygovigyazok

Dózsa Tamás és Forgács Ildikó megírta a Bolygóvigyázók kézikönyvét, amely tartalmas kézikönyv – és nemcsak gyerekeknek!!!

Mesélj, kérdezz, beszélgessünk!

meseldel@hamubansultpogacsa.hu