HAMUBAN SÜLT POGÁCSA

A holisztikus gyermeknevelés magazinja

Élő ételek

Hamuban sült receptek

Hyross Kata táplálkozási tanácsadó

Hyross Kata táplálkozási tanácsadó, természetgyógyász rovata

Gondolatok a "Csak a Mentes" találkozó nyomán

2022. február 7.

     „Csak a Mentes” partnertalálkozón vettem részt a napokban, ahol magyar gyártó/forgalmazó vállalkozásokkal közösen terveztük a 2022. évi célkitűzéseket, terveinket. A rendezvényen „aKisKert” – fermentált zöldségek, mint vegán termék előállítója – nevében jelentem meg. Rengeteg, engem is mélyen érintő kérdéssel foglalkoztunk, amelyeket szeretnék veletek is megosztani és egyre mélyebbre merülni a témában egy cikksorozat formájában.

 

     Magyarországon (is) egyre többen küzdenek ételérzékenységgel, allergiával, autoimmun betegségekkel, avagy a táplálkozással összefüggésbe hozható egészségügyi kihívásokkal. A cukorbetegek, a glutén-, tejcukor- és tejfehérje érzékenyek száma napról napra nő, bár a statisztikák szerint az ország lakosságának 5%-a gluténérzékeny, azonban ez a szám a valóságban jelentősen magasabb lehet. A „Csak a Mentes” program elsősorban a káros anyagok étkezésünkből illetve a háztartásokból való kiiktatására fókuszál. Tehát a tartósítószerek, a hozzáadott cukor, az adalékanyagok, kémiai vegyszerek nélküli ételek, tisztítószerek, kozmetikumok irányába tereli az egészségtudatos fogyasztók figyelmét.

 

     A fogyasztói társadalom, a rohanó, pörgős élet hozadéka a gyorsétteremben, büfékben történő étkezés, a multikban történő gyors bevásárlás, amelyek mind-mind az otthoni konyha kerüléséhez és egyben a friss alapanyagokból való főzés elmaradásához vezet. Legtöbb esetben ezek a gyorsan magunkhoz vehető készételek rengeteg tartósítószert, adalékanyagot tartalmaznak, olyan iparilag előállított anyagokat, amelyek biztosítják a hosszú eltarthatóságot (akár évek). Ismeritek már a kedvenc vesszőparipámat, a boltban kapható savanyú káposzta történetét. Jó példa a „halott ételre” a hőkezelt, tartósítószerrel az érésben leállított savanyú káposzta, mely tonnaszám kerül a boltok polcaira és onnan a kedves fogyasztók kosarába, hogy megfőzhessék belőle az egyik kedvenc magyar ételünket, a székelykáposztát vagy a töltött káposztát. Az élő savanyú káposzta lassan, de folyamatosan erjed, aminek hatására szén-dioxid keletkezik. Gondoljunk bele! A káposztás zacskó előbb-utóbb felrobbanna a boltban a benne keletkező szén-dioxid gáz hatására, ha nem lenne lefojtva valamiféle kémiai eljárással, de minimum hőkezeléssel. Szerencsére egyre bővül a „mentes” mozgalom Magyarországon is, nő a tudatos vásárlók köre, akik tüzetesen elolvassák a termékcímkén szereplő összetevőket és tisztában vannak a különféle kémiai adalékanyagok egészségre gyakorolt káros hatásával, sőt kerülik a cukor fogyasztását is.

 

     Ma induló több hetes cikksorozatomban szeretnék foglalkozni az élő ételek élettani hatásával, összehasonlítva a cukorral, ecettel, tartósítószerekkel és/vagy hőkezeléssel tartósított ételekkel; kitérni a cukor fogyasztására kora gyermekkortól; a lisztes pékáruk, a glutén vagy nem glutén kérdéskörére; az autoimmun betegségek és a táplálkozás összefüggésére. Szívesen fogadom természetesen, ha érkezik témajavaslat kedves olvasóink részéről is.

Csak a Mentes

Mesélj, kérdezz, beszélgessünk!

meseldel@hamubansultpogacsa.hu