HAMUBAN SÜLT POGÁCSA

A holisztikus gyermeknevelés magazinja

Hamuban sült receptek

Levesek

Bahul Kriszti

Hyross Kata

Hosszanfőtt húsleves

hosszanfőtt húseves
Melegítő leves a hűs napokra – egy meleg leves mindig jól esik, főleg mikor kint hűvös, nyirkos szelek fújnak és szállingózik a hó. Mi a hosszan (12-24 órán keresztül) főtt csontlevest pártoljuk és ajánljuk figyelmetekbe. Ez egy terápiás leves, ami a gyomor és a bélrendszer működését támogatja, hozzásegít a máj méregtelenítéséhez. A lassú főzés során a csontokból kioldódnak a hasznos tápanyagok, mint például a magnézium, kálcium, foszfor; illetve a porcokból a kollagén, glutamin, zselatin, glicerin. Ezek mindegyike külön-külön is fontos működtetője az egészséges szervezetnek. Általános erősítő hatásán túl segíti az immunrendszert, a kollagén a haj- és a körmök felépítését, míg a zselatin az emésztést és enyhíti a bélrendszer gyulladásos folyamatait. Említést érdemel még a porcokból kioldódó glicerin, ami fontos „kelléke” a megfelelő mennyiségű gyomorsav termelődésének. A csontleves előbb felsorolt néhány jótékony hatása is mutatja, hogy az immunrendszer alapja az egészséges gyomor- és bélrendszer. Ez a leves terápiás jelleggel fogyasztandó, tehát napi 2-3 bögrényi ajánlott heteken keresztül.
Nálunk így készül, immár egy éve folyamatosan:
Hozzávalók:
  • csirkeaprólék (csirkeláb, nyak, far-hát) vagy marha velőscsont
  • vöröshagyma
  • saját készítésű vegeta
  • gyökérzöldségek
  • friss kurkuma, gyömbér és petrezselyem
  • parajdi só
Elkészítés:
Általában este tesszük fel főni a levest egy nagy fazékban és lassú tűzön másnap délig fő, amikor is először eszünk belőle. A mennyiségek szempontjából lényeges, hogy csontokkal kb. a feléig rakjuk tele a kiválasztott fazekat, majd töltsük fel hideg vízzel. A főzés kezdetén a csontok mellé csak a vöröshagyma és a házi vegeta kerül. A főzési idő utolsó két órájában szoktuk beletenni a zöldségeket és 2-3 pici darabka kurkumát és gyömbért. A levest a végén ízlés szerint sózzuk, és a tetejét meghintjük friss petrezselyemmel.
 
Ötletvariációk:
  • rizstésztát főzünk bele levesbetétként
  • a zöldségek nélkül főzzük készre
  • nagyobb mennyiséget főzzünk egyszerre és a maradékot leszűrve, adagonként lefagyasztjuk
Jó étvágyat kívánunk!
 
Készítette: Hyross Kata, funkcionális táplálkozási tanácsadó – természetgyógyász
Fotózta: Bahul Krisztina

Mesélj, kérdezz, beszélgessünk!

meseldel@hamubansultpogacsa.hu