Hamuban Sült Pogácsa

A holisztikus gyermeknevelés magazinja

Immunrendszer és gyerekek

2019. október

Az 5 elem csodája

Így csináljátok Ti – Táplálással az erős immunrendszerért

Bahul Krisztina interjúja

Interjúlalany: Kicsi Vú

Kicsi Vú több online tanfolyamát én magam is elvégeztem az utóbbi években. A meleg reggeli rendszeres bevezetése minőségi változást hozott a napjaim indításában. Úgy érzem, ez az, ami megalapozza a napomat, mind fizikai, mind mentális aktivitásomban.

 

Bahul Kriszti: Farkas Viktóriát, azaz Kicsi Vú-t kérdeztem a gyerekek immunerősítéséről a konyhában, ezen belül is kitérve a meleg reggelire. Ismeretes, hogy Kínában az étkezés kiemelt szerepet kap évezredek óta az egészségmegőrzésében. Az 5 elem konyha figyelembe veszi az évszakok váltakozását, ezzel összefüggésben határozza meg a harmonikus étrendet.

Kicsi Vú: A főzés szeretete, a gasztroblogolás jött először az életembe, amikor otthon voltam gyes-en. Imádtam új recepteket kipróbálni, lefotózni, naponta posztoltam a blogomra. Aztán egy idő után öncélúnak éreztem, és az kezdett foglalkoztatni, mit főzzek a gyerekeknek, a családnak, hogy ne csak finom, de egészséges is legyen. Tele voltam kétséggel, elbizonytalanított a sok különböző étkezési irányzat. Elhatároztam, hogy tudatosan keresek egy hiteles, megbízható rendszert. Német oldalakon böngészve bukkantam rá a „5 Elemente Küché-re”, azaz az 5 elem konyhára. Megdobbant a szívem. Alig tudtam róla valamit, de mágikusan vonzott magához a kínai gyógyító konyha európai ízlésre szabott változata. Mivel ez nálunk akkoriban szinten teljesen ismeretlen volt, Bécsig kellett mennem, hogy mestert találjak. A mai napig kijárok oda, hetedik éve tanulom az 5 elem konyhát és a hagyományos kínai orvoslás egyéb ágait. Otthagytam a tanári pályát és saját vállalkozásba kezdtem, hogy elterjesszem Magyarországon az 5 elem konyha energetikai szemléletét.

 

 

BK: Tapasztalom, hogy a meleg reggelivel nagyban hozzájárulhatunk önmagunk és gyermekünk immunrendszerének támogatásához, ami különösen sürgető most, hogy beköszöntött az ősz. Te erről egy egész könyvet írtál “Meleg reggeli minden napra” címmel. Miért is bölcs újragondolnunk a kakaós csiga, szendvics, joghurt opciót?

KV: A hagyományos kínai orvoslás szerint az egészségünk kulcsa a harmonikusan működő emésztőrendszer. Az energiát ugyanis az ételekből és a belélegzett levegőből nyerjük. A „közepünk” – ahogy ők nevezik a gyomrot -, a meleg, lédús ételeknek örül. Úgy kell elképzelni, mint egy nagy fazekat, amiben meleg, lédús étel rotyog. A másik fontos szempont a bioritmusunk: éjszaka lehűl a test, lelassul a vér és az életenergia (csí) áramlása, ezért reggel serkenteni kell a keringést – ezt pedig meleg, főtt ételekkel lehet. A hűtő hatású joghurt, a nehezen emészthető nyers müzli vagy a kakaós csiga nem tudja átmelegíteni az éjjel lehűlt rendszert.

 

 

BK: Suli, uzsonna téma. Most, hogy újból becsengettek és elindult a suli, sok anyu töri a fejét, mit csomagoljon gyermekének. Ma már olyan jó kis ételtermoszokat lehet kapni, amibe akár egy meleg leves is elfér. Te mit javasolsz?

KV: A tízórai kérdése azért nehéz, mert sokszor ütközik a szülők vágya a gyerek szempontjaival. A gyerek azt szeretné, ha nem lógna ki a sorból, nem cikiznék a fura uzsonnái miatt, és nem akar szottyos, maszatos, macerás ételeket enni. A szülő persze a legjobbat akarja: tápanyagdús, egészséges ételeket csomagolni, de sajnos ebben az iskola általában nem partner. Nincs meg az iskolákban az evés kultúrája, rohanni kell, forrón belapátolni a menzán a levest. Ebben a helyzetben is lehet próbálkozni ételtermoszokkal, de szerintem életszerűbb, ha a szendvicses uzsonnákból próbáljuk meg kihozni a maximumot: kovászolt kenyér vagy lepénykenyér, megkenve valamilyen kencével, megszórva friss, ropogós zöldséggel, rá valamilyen fehérjeforrás: kecskesajtszelet, sült hús csíkokra vágva, ilyesmi. A szendvics mellé mehet valami nyers ropogtatnivaló pl. sárgarépa, alma és egy kis édes finomság: zabkeksz például vagy házi kevert süti. A szülők lehetőségeit én a napindító meleg reggeliben és a napzáró meleg vacsorában látom. Ha ez megvan, az iskolai hideg csomag nem fog olyan nagy károkat okozni.

 

BK: Ez egy hatalmas témakör, amiről több könyvet is lehetne írni. Esetleg van benned olyan gondolat, amit fontosnak tartasz megosztani anyukatársaiddal a gyermekek immunrendszere erősítése témakörben?

KV: A kínai orvoslásban az immunrendszer kulcsa szintén az emésztőrendszer. A gyerekek emésztése még életkoruknál fogva gyenge, ezért fogékonyak a hasmenéses-hányós megbetegedésekre. Ha az emésztés gyenge, akkor középen ún. „nyálka” keletkezik, ami aztán a testben hajlamos valahova elvándorolni. A nyálka szereti például a tüdőt, ahol krónikus hurutként verhet tanyát. Vannak alkatilag erre érzékenyebb gyerekek, és vannak, akiknek a vissza-visszatérő problémáit a hibás étkezés okozza: a túl sok hűtő hatású és nedvesítő-nyálkásító étel: a télen fogyasztott sok déligyümölcs, a joghurtok, pudingok, túrókrémek, a hideg kakaó és társai. A hideg hónapokra a legjobb immunvédelem ezeknek az ételtípusoknak a minimalizálása és a melengető, tápanyagdús meleg reggeli.

Kicsi Vú elérhetősége: https://5elemkonyha.hu/

Mesélj, kérdezz, beszélgessünk!

meseldel@hamubansultpogacsa.hu