Hamuban Sült Pogácsa

A holisztikus gyermeknevelés magazinja

FÓKUSZBAN A KORONAGENERÁCIÓ

2021. május

TovábbOlvasó

rapai csaba 2
szabó virág2

Kis Adrienn, Rapai Csaba és Szabó Virág könyvajánlója

FELNŐTTEKNEK ajánljuk:

korona

MICHAELA GLÖCKLER ANDREAS NIEDER, HARTMUT RAMM: A KORONAVÍRUS-VÁLSÁG MEGÉRTÉSE ÉS KEZELÉSE

 

A koronaválság kétarcú krízis: az emberekben egyrészről a félelem és a rémület uralkodik az ismeretlen vírusfertőzés miatt, másfelől a lelassulás és az elmélkedés jellemzi. Új szemmel tekinthetünk a természetre, és végre vesszük a bátorságot, hogy új kérdéseket tegyünk fel arról, hogyan változtassuk meg a jelenlegi nem fenntartható ökológiai és társadalmi rendszert. Hogyan tekintsünk átfogó nézőpontból a pandémiára.
Mit akar nekünk mondani a koronaválság?
Hogyan jöhetett létre, milyen tanulságokat tudunk levonni belőle?
A három szerző a koronakrízist három nézőpontból járja körbe: Michaela Glöckler, A nagy gyermekkalauz című könyv szerzője orvosi szemmel, Andreas Nieder történész politológus társadalmi-szociális szempontból, Hartmut Ramm pedig  kozmikus összefüggésekben vizsgálva írnak a pandémiát kísérő jelenségekről.

hamuban sült pogácsa

SZABÓ VIRÁG: HAMUBAN SÜLT POGÁCSA – A TÁPLÁLÓ FIGYELEM MŰVÉSZETE 

 

“Globális szintű provokációnk a pandémia, mert az emberiség – valljuk meg őszintén – túl sokáig szunyókált a kényelmes dunna alatt, már-már lemaradva a hőssé válás lehetőségéről. … A szelíd ébresztgetés, a változtatás felé terelés helyett az agresszív dörömbölés ideje érkezett el.” Virág könyve konkrétan a világ megmentéséről szól. Mert a jelen pillanatból nézve elég kilátástalannak tűnik a jövő… A materialista világszemléletű, hideg logikával működő racionális férfielme uralta XXI. században kiveszőben van az empátia, mind az emberi kapcsolatokban, mind a természet, a bolygónk viszonylatában.
Hogy a gyerekeinknek és az ő utódaiknak legyen esélye a boldogságra, boldogulásra, egyáltalán az életre – ahhoz most azonnal változtatnunk kell. Sürgősen. Magunkon elsősorban, és ez fog hatni gyermekeinkre, közvetlen környezetünkre. A változás kicsiben, alulról ugyan, de biztosan el tud így kezdődni, és előbb utóbb szárba szökken és virágot bont… Ehhez a változáshoz-változtatáshoz ad könnyen érthető, elgondolkodtató magyarázatot, útmutatást, inspirációt a könyv. Sőt, a mindennapokban egyszerűen alkalmazható gyakorlatokat is kap a változtatásra kész olvasó.

GYEREKEKNEK ajánljuk:

szigetlakó

JUNOT DIAZ: SZIGETLAKÓ 

 

A Szigetlakó című mesekönyv évek óta, újra meg újra előkerül nálunk. Valójában én kaptam – és igazából kisiskolás kortól ajánlanám -, de öt és fél éves kislányom is egyre fokozódó érdeklődéssel bújik bele a történetbe. Eleinte talán a lenyűgöző illusztrációkért (Leo Espinosa ajándékai), ma már azonban a történet egyes epizódjai is előkerülnek szerepjátékai során: érik rá.
Miért fontos számomra ez a könyv? Mert végtelenül színes és izgalmas módon beszél a másságról, a különbözőség adta értékekről, saját történeteink hatalmáról, a figyelem és a fantázia gyógyító erejéről – és mint tudjuk, ezek igencsak komoly “hiánycikkek” a mai világban. És mi az még, ami elbűvöl ebben a könyvben? A közösség erejének bizonyítása, a múlt színeinek pasztell-sejtetése, és az elengedhetetlen mesebeli fordulat: a főhősnő végül győz önmaga felett, és megoldást talál problémájára belső növekedése által. Aztán a könyv azt is hirdeti: Az emlékezés varázslás -, talán így ez a mese reményt és módszert is sugall számunkra, hogyan is tudunk felülkerekedni a pandémia által hozott szorongásainkon, hogy ne cipeljük tovább ezt a keserű emléket súlyos teherként a jövőnkbe… Aktuális, igaz? 

Mesélj, kérdezz, beszélgessünk!

meseldel@hamubansultpogacsa.hu