Hamuban Sült Pogácsa

A holisztikus gyermeknevelés magazinja

Támogató kommunikáció a gyermeknevelésben

2020. február

A szeretetnyelvek mesterei

Kis Adrienn interjúi

       Dr. Gary Chapman könyveiben rávilágít arra, hogy egymás szeretetnyelvének megismerése, és az, hogy ennek fényében hogyan bánunk egymással, alapvető változást hozhat társas kapcsolatainkban.

       Dr. Chapman meggyőződése szerint a szeretet döntés kérdése. És ez azért tud olyan nehéz lenni, mert a legtöbb ember alapvetően a saját egójából kiindulva hoz döntéseket. Ami jó, csak akkor jó, ha nekem jó. Önzőek vagyunk. Pedig a szeretet, ami legtöbbünknek létfontosságú, nem egypólusú – legalább ketten kellenek hozzá. Csak akkor működik, ha nem csak magamat akarom boldognak tudni, hanem szeretetem tárgyát is, a szeretett személyt. Ez sokszor egészen természetes – amikor fellobban a szerelem, vagy mosolygós kisbabánkat öleljük, vagy egy kezdődő barátság idején, vagy egy ígéretes munkakapcsolat kezdetén tele vagyunk eufóriával.

       De hogyan folytassuk, amikor megjelennek a nehézségek? Ha elillan a rózsaszín köd, és felfedezzük, hogy szerelmünk is emberből van… Amikor dackorszakba lép gyermekünk, sőt, amikor óhatatlanul kamaszodni kezd… Ha kiderül, hogy a barátunk nem mindenben ért egyet velünk… A munkahelyről nem is beszélve… Olyankor már dolgozni kell a szeretetteljes kapcsolat fenntartásán.

       Ehhez a munkához ad jól használható támpontokat Dr. Chapman a Dr. Ross Campbellel a szeretetnyelvekről közösen írott könyveikben. Külön kötetekben foglalkoznak ebben a megközelítésben a kisgyermekekkel és a kamaszokkal. Dr. Chapman család- és párterapeutaként szerzett több évtizedes tapasztalata alapján ismerte fel azt, hogy a szeretetet ugyanúgy tanuljuk, mint az anyanyelvünket, és hogy a szeretetközlés alapvetően ötféle csatornán keresztül történik:

  1. Testi érintés
  2. Elismerő szavak
  3. Minőségi idő
  4. Ajándékozás
  5. Szívességek

       Mindannyian azon a nyelven fogadjuk be és fejezzük ki a szeretetet, amelyre személyes hajlamaink és tanult viselkedésformáink alapján a legfogékonyabbá váltunk.
Nem egy nyelvet beszélünk tehát – ezt fontos felismerni és elfogadni! Ezért fordul gyakran elő, hogy az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Holott csak arról van szó, hogy szeretetközlése nem ért célba.

       Mi tehát a megoldás? Aki nem riad vissza egy kis nyelvtanulástól, könnyen ráhangolódhat társa, családtagjai, barátai szeretetkifejezési vagy szeretet érzékelési módjára.

 

Interjúalanyainkat, Csonka Csabát és Zsidákovits Katalint arra kértük, hogy osszák meg velünk saját szakterületükön szerzett tapasztalataikat a témáról. Csaba az Egyensúly Gyermektorna és gyermektáborok megálmodója, vezetője, és oktatója. Az általa kifejlesztett módszert oktatja is, szülőknek, pedagógusoknak, jógaoktatóknak, stb. A tanfolyamokon Zsidákovits Katalintól tanulhatnak a résztvevők a szeretetnyelvekről.

Mesélj, kérdezz, beszélgessünk!

meseldel@hamubansultpogacsa.hu