Hamuban Sült Pogácsa

A holisztikus gyermeknevelés magazinja

Kütyü vagy nem kütyü?

2019. április

TovábbOlvasó

Szabó Virág és Kis Adrienn ajánlója

KÖNYVAJÁNLÓK A TÉMÁBAN, ha további válaszokat keresel

 

Szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak, gyermekekkel foglalkozó szakembereknek.

Szabó Virág ajánlói: 

Allison Havey és Deana Puccio: SZEX ÉS LÁJK

 

„Üdvözöljük a digitális bennszülöttek világában, ahol az önbecsülés a kapott lájkok számától függ…”. Ezzel vezeti fel választott témáját a könyv szerzője, rámutatva már a hátsó borítón, mennyire fontos az, amiről ír. Merthogy gyermekeink veszélyben vannak még saját otthonunkban is – az online kommunikáció nemcsak a személyiségükre hathat negatívan, de akár érintetté teheti őket a szexuális zaklatás témakörében is, méghozzá nagyon könnyedén és számunkra csak alig sejthető, nehezen tetten érhető módon.  A könyv hiánypótló alkotás – valójában minden szülő számára kötelező olvasmánnyá tenném. Nemcsak figyelmeztet a veszélyekre ugyanis, de megoldást is kínál: bemutatja, hogyan készíthetjük fel értőn-érzőn féltett kincsünket egy biztonságos jövő megteremtésére – túldigitalizált világunkban.

Michele Borba: SZELFI-MÁNIA

 

Egy másik nézőpont, de legalább annyira rendkívüli, mint a fent ismertetett megközelítés. Ebben a könyvben az empátia kialakítása kerül fókuszba – mint önvédelmi pajzs a kütyük által uralt világban. Forradalmi útmutató, ami segít gyermekünk stabil, érett önbizalmának kialakításában, hogy aztán saját maga tudjon nemet mondani a számára ártalmas dolgokra. „Mi, felnőttek, nem hagyhatjuk cserben a gyerekeinket” – mutat rá felelősségünkre a szerző, és máris a kezét nyújtja felénk: érthető, követhető, könnyen kivitelezhető gyakorlatokkal készít fel bennünket arra hogyan is támogathatjuk csemeténket a helyes önvédelem, ugyanakkor az empatikus, figyelmes hozzáállás kialakításában.

Julia von Weiler: HÁLÓBAN

 

Hogyan óvjuk meg gyermekeinket az internet veszélyeitől? című könyv

szintén alapolvasmány a jövőtudatos szülőknek, szakembereknek. A szerző kifejti, a megfelelő felkészítés a kulcs, hogy megóvhassuk gyermekeinket a rájuk leselkedő veszélyektől. A könyvben ismét szóba kerül az online zaklatás és a naivan megosztott, provokatív célokra mások által felhasználható fotók témaköre – nyilvánvalóan nem véletlenül. A veszély valós – és nem lehet időben elkezdeni a felvilágosító munkát a gyerekszobában vagy az iskolai tanteremben. A könyv arra is választ ad, ha már bajban van a gyerek, hogyan kommunikálhatunk vele megfelelően a felmerült krízisről.

 

Nehezen fellelhető, de ígéretes kiadvány a KAPCSOLD KI! 100 KREATÍV ÖTLET TV  ÉS KÜTYÜ HELYETT, Kris Hirschmann gyűjteménye,

 

ami megelőzést és kiutat kínál, hogyan is szakíthatjuk ki gyermekünket a kütyü-függésből. „SMS-ezés, közösségi média, appok, játékok, filmek, tévéshow-k, online filmek… Ezek a digitális csodák elbűvölnek, ha unatkoztok, de odakint az igazi világ is rátok vár. Ez egy izgalmas világ tele emberekkel, teremtményekkel, étellel, játékokkal és mókával”. A könyv meghívás – a kreativitás és a jókedv világába. Nagy ötletek – nagyszerű gyermekeknek.

 

NICHOLAS KARDARAS: A KÉPERNYŐ RABJAI

 

A függőség témakörének nemzetközileg elismert amerikai szakértője nem kiált ördögöt a technika fejlődését illetően, de gyermekeink lelki egészségének védelmében megkongatja a vészharangot. A képernyő rabjai című könyvével célja az, hogy megértesse, milyen veszélyeknek tesszük ki a gyerekeket, ha nem a megfelelő életkorban, és megfelelő korlátozás hiányában használják a különböző okoseszközöket. A szerző szerint a „képernyőkór” vírusának villámgyors és világméretű elterjedése a társadalmat átható elidegenedésre vezethető vissza – a közösségi médiák erre „gyógyírként” virtuális kapcsolatokat ajánlanak, a számítógépes játékok révén célokat találhatunk, győzelmeket élhetünk át. Kutatások igazolják, hogy a virtuális térben elért „sikerek” az agy örömközpontját stimulálják – és ez bizony rövid úton függőséghez vezethet. Bármely életkorban. A függőség kialakulásával, következményeivel saját praxisából vett példákon át ismerteti meg olvasóit, feltérképezve a kór kulturális és gazdasági vonatkozásait is.

A felnőtteknek szóló segítő könyvek könnyen megmutatták magukat, de gyermekeket, úgy tűnik, egyelőre kevéssé szólítanak meg a témával. (Ezért is nagy öröm számomra, hogy megszületett Kis Adrienn és Rapai Csaba tollából a mese.)

Következzen hát az a néhány gyerekeknek szóló kiadvány, ami fellelhető:

ROALD DAHL: MATHILDA

 

Ha nem is egyértelműen erre a problémakörre íródott, de mégis meghívnánk itt és most magunkhoz Roald Dahl Matildáját, aki különleges kislány – nem komplett szülőkkel. „Az apja szélhámos, az anyja meg sötét, mint egy belső zseb” – írja a szerző. Mindenesetre meggyőződésük, hogy Matildának nem olvasni, hanem televíziózni kellene inkább. Hősnőnket persze nem kell félteni: jól megneveli majd az őt céljai mentén eltéríteni vágyó felnőtteket!

 

CLARIE GRATIAS: Elég legyen az olvasásból!

 

A másik könyv, amire ráakadtunk, a kisebbeket célozza, és a mondanivalója nagyon hasonlít az iméntihez: csak itt egy kisegér a főszereplő, akit nagyon le akar beszélni a két szülő az olvasásról – mert milyen jó együtt televíziózni. Hogy sikerül-e nekik ez az akció, megtudjátok, ha elolvassátok ezt a tündéri mesekönyvet.

Mesélj, kérdezz, beszélgessünk!

meseldel@hamubansultpogacsa.hu