Facebook oldalunkon három részes sorozatunkban bemutattuk a hagyományosan – tejsavas erjesztéssel – készült savanyú káposzta főbb élettani tulajdonságait, nem titkolt szándék által vezérelve, hogy ösztönözzünk titeket az igazi káposzta fogyasztására. Emellé pedig szeretnénk most recept ötletet is adni, illetve buzdítani a káposzta sokoldalú felhasználására. Mi imádjuk a savanyú káposztát, ezért többféle formában is igyekszünk beépíteni az étkezésünkbe, mint káposztás pirog, káposztás palacsinta vagy lángos, orosz vinyegrét saláta vagy a hagyományos magyar székelykáposzta, káposztás paszuly. Legújabb kedvencünk a savanyú káposztás lepény. Remek kenyér helyettesítő lehet kiránduláshoz, utazáshoz ebből készülhet a szendvics. Feltétként tehetünk rá sonkát, krémsajtot, házi májkrémet, zöld salátát, tojást, fermentált savanyúságot. Gluténmentes formájában sütöttük, s beszámolhatunk arról. hogy a manióka liszt semleges ízvilága hagyja a savanyú káposztát dominálni az ételben. Megjegyezzük azonban, hogy a sütés, főzés során a savanyú káposzta elveszíti probiotikus voltát, azonban a rostanyag és az ásványi anyagok nagy része megmarad.