HAMUBAN SÜLT POGÁCSA

A holisztikus gyermeknevelés magazinja

Hamuban sült receptek

Snackek

Bahul Kriszti

Hyross Kata

Édesburgonya pogácsa

édesburgonya pogácsa
Ide süss! Édesburgonya pogácsát sütöttünk… no nem hamuban, de glutén- és laktózmentesen.
Ha épp erre van szüksége gyerekednek, vagy valakinek a családban, melegen ajánljuk nektek is!
Isteni finom lett, és jelentem másnapra is friss, puha marad.
Kitűnő megoldás lehet reggelihez vagy iskolába az uzsonnacsomagba. Mi köretként fogyasztottuk.
 

A zöldbanán- illetve a nyílgyökérliszt bioboltokban beszerezhető, de egyéni érzékenységtől függően helyettesíthető természetesen másféle lisztekkel is, mint hajdinaliszt vagy rizsliszt (rizsliszt a nagyobb élelmiszerboltokban kapható).  A nyílgyökérliszt helyett egy tojást is tehetünk a tésztába.  Gluténérzékenység kizárása esetén pedig sima búzaliszttel is elkészíthető a pogácsa.

 
Hozzávalók:
  • 390 g édesburgonya
  • 250 g zsír
  • 200 g zöldbanán liszt
  • 190 g nyílgyökér liszt
  • 1 csapott teáskanál só a tésztába + só az édesburgonya megfőzéséhez
  • 1,5 teáskanál szódabikarbóna
  • + liszt a gyúráshoz, nyújtáshoz
Elkészítés:
Az édesburgonyát sós vízben megfőzzük, kihűtjük és egy villával összetörjük.
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzágyúrjuk az édesburgonyához. Elég lágy tésztát kapunk, így annyi liszttel gyúrjunk még esetleg hozzá, hogy egy nagyon kellemesen nyújtható, de lágy állagú tésztát kapjunk. Nem kell sok liszt hozzá! 
A tésztát kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, vagy pici gombócokat formálunk belőle, és a tenyerünkkel kicsit kilapítjuk.
Tepsibe tesszük és 180 fokon 18 percig sütjük. Nem tovább, mert kemény lesz. Ha jól csináltuk, akkor egy kívül ropogós, belül omlós pogácsát kapunk.
Jó étvágyat kívánunk!
 
fotózta és megsütötte: Bahul Móni
lejegyezte: Hyross Kata

Káposztás lepény

kaposztas lepeny
       Facebook oldalunkon három részes sorozatunkban bemutattuk a hagyományosan – tejsavas erjesztéssel – készült savanyú káposzta főbb élettani tulajdonságait, nem titkolt szándék által vezérelve, hogy ösztönözzünk titeket az igazi káposzta fogyasztására. Emellé pedig szeretnénk most recept ötletet is adni, illetve buzdítani a káposzta sokoldalú felhasználására.
       Mi imádjuk a savanyú káposztát, ezért többféle formában is igyekszünk beépíteni az étkezésünkbe, mint káposztás pirog, káposztás palacsinta vagy lángos, orosz vinyegrét saláta vagy a hagyományos magyar székelykáposzta, káposztás paszuly. Legújabb kedvencünk a savanyú káposztás lepény. Remek kenyér helyettesítő lehet kiránduláshoz, utazáshoz ebből készülhet a szendvics. Feltétként tehetünk rá sonkát, krémsajtot, házi májkrémet, zöld salátát, tojást, fermentált savanyúságot. Gluténmentes formájában sütöttük, s beszámolhatunk arról. hogy a manióka liszt semleges ízvilága hagyja a savanyú káposztát dominálni az ételben. Megjegyezzük azonban, hogy a sütés, főzés során a savanyú káposzta elveszíti probiotikus voltát, azonban a rostanyag és az ásványi anyagok nagy része megmarad.
 
Hozzávalók:
  • 70 dkg savanyú káposzta
  • 25 dkg manióka liszt (helyettesíthető sima liszttel vagy gluténmentes zabpehely liszttel)
  • 2-3 egész tojás
  • kurkuma, köménymag, só ízlés szerint

Elkészítés:

Egy nagyobb tálban fakanállal összekeverjük a hozzávalókat, és kanál segítségével lepénykéket formálunk belőle. Majd tepsiben 180-200 fokon megsütjük kb. 20 perc alatt. A sütés során érdemes egyszer megforgatni.
 
Jó étvágyat!
 
lejegyezte: Hyross Kata, Bahul Kriszti

Mesélj, kérdezz, beszélgessünk!

meseldel@hamubansultpogacsa.hu