Hamuban Sült Pogácsa

A holisztikus gyermeknevelés magazinja

Immunrendszer és gyerekek

2019. október

Gyógytea gyermekkorban

Szabó Virág

Szabó György füvesember

Szabó György

A legendás bükkszentkereszti füvesember, Szabó György üzenete, szülőknek

 

 

Szabó Virág: Mit lát, Gyuri bácsi, mennyire nyitottak a szülők napjainkban gyermekeik teáztatására? A gyermekorvosok hozzáállása általában milyen a témához?

Szabó György: Szerencsére az utóbbi időben nagyon megnőtt azoknak a szülőknek a száma, akik komoly kiegészítő kezelésként látják a gyógynövényeket és rendszeresen, tudatosan adják ezeket a gyermekeiknek. Azt tapasztaljuk, hogy tájékozottak is a témában, de hozzánk is bátran fordulhat bárki, aki szeretne többet tudni arról, hogy milyen teákat lehet gyerekeknek adni. Minden esetben hangsúlyozzuk, hogy a gyógynövények kiegészítő kezelésként alkalmazhatóak. Ha beteg a gyermek, orvoshoz kell fordulni, az orvosi kezelés mellett lehet persze gyógynövényeket használni. Általában a gyermekorvosok rugalmasak, tudják, ha immunerősítésről vagy esetleg csak megfázásról van szó, akkor a gyerekek érdeke is, hogy ne komoly gyógyszerekkel kezeljék őket, hanem ha lehet gyógynövényalapú szerekkel. Ennek minden szülő örül, persze tudni kell és el kell fogadni, hogy ha úgy ítéli meg az orvos, hogy erősebb gyógyszerek kellenek, akkor ezeket a gyermekeknek be kell szedniük idejében.

 

SzV: Miben, mikor segíthet a gyógytea?

SzGy: A gyógynövények minden esetben tudnak segíteni, megelőzésben és gyógyításban is. Gyerekeknél éppen úgy, mint felnőtteknél.

 

SzV: Gyermekkorban mely gyógynövényteák ajánlottak – és milyen panaszokra?

SzGy: Általában 2 éves kor alatt belsőleg nem javaslunk gyógyteákat használni. Kivétel ez alól a csipkebogyó, amit már egy éves kor után is lehet alkalmazni. Ennek magas a C vitamin tartalma, megelőzésre, immunerősítésre javasoljuk. Megfázás esetén 2 éves kor felett lehet a mezei kakukkfű teát használni, egyenlő arányban keverve a fürtös menta teával. Betegség esetén a bodza is alkalmazható, köhögés esetén a hársfa, de ezeket csak addig, amíg szükségesek.
A gyógyteák általános elkészítési módja (gyerekeknek): Egy csapott teáskanálnyi teafüvet 2,5 dl forrásból levett vízzel forrázni, majd lefedve állni hagyni 15 percig. Azután sűrű szövésű szűrőn leszűrni. A gyógyteákat ízesíteni nem javasoljuk, de gyerekeknek, ha csak élvezeti teaként isszák, akkor egy kis mézet lehet bele tenni. Ezt csak akkor ha már szobahőmérsékletűre hűlt a tea.

 

 

SzV: Van-e olyan tea/teakeverék, ami bármikor fogyasztható, ha szeretnénk gyermekünk immunrendszerét erősíteni? 

SzGy: Igen, a kakukkfű, fürtös menta vagy a csipkebogyó teákat lehet bármikor inni a gyerekeknek is.

 

SzV: Egyéb régi praktika, amely segíthet az immunrendszert erősíteni?

SzGy: A közösségbe járó gyerekek elkapják egymástól a betegségeket és ez rendjén van így, nem kell arra törekedni, hogy a gyermek soha ne legyen beteg. Minden betegség erősíti az immunrendszerüket, ami majd csak 8 éves korukra fog teljesen kifejlődni. Miután a teákat kiegészítő kezelésként javasoljuk, így ezek mindig a gyógyszerekkel együtt, azokat kiegészítve tudnak segíteni. Ha a gyermek egy-egy téli időszakot kisebb náthákkal átvészel annak köszönhetően, hogy gyógyteákat ivott, akkor az már hatalmas siker.

 

Gyuri bácsi elérhetősége: (46) 390-278, info@gyorgytea.hu

Gyuri bácsi ebben a videóban beszél arról, hogy milyen gyógynövényeket javasol gyerekeknek: https://gyorgytea.hu/fooldal/gyogynovenyteak-gyermekeknek

Mesélj, kérdezz, beszélgessünk!

meseldel@hamubansultpogacsa.hu