Ajánlhatunk egy szokatlan, és egyszerűen elkészíthető vacsorát?
A gyerekeknek biztos tetszeni fog, mert nagyon lényeges művelet a díszítés és az ötletbörze, hogy mi mindent tehetünk a szendvicskénkre.
A májtallér köretei
Cékla, édesburgonya, paszternák chips:
2-2-2 db közepes cékla, édesburgonya, paszternák
Vékony szeletekre vágjuk a zöldségeket és egy sütőpapírral vagy szilikonlappal kibélelt tepsibe tesszük. Majd berakjuk az előmelegített sütőbe 200 fokra és 20-30 percig sütjük, amíg kicsit ropogós lesz a széle. Tálaláskor friss petrezselyemmel/korianderrel szórom meg a chipset, ami szintén emésztést könnyítő hatással bír.
Párolt spenót:
1/2-1 kg friss spenót
1 ek. kókuszzsír
1 vékony gerezd fokhagyma
A spenótleveleket válogassuk át és mossuk meg, majd vágjuk össze nagyobb darabokra. Ezután egy serpenyőben hevítsük fel a zsiradékot és adjuk hozzá a spenótleveleket. A fokhagymát vágjuk fel kis darabokra vagy használjunk fokhagymanyomót. A vége fele adjuk hozzá a fokhagymát. Érdemes egy picit elfőzni a spenót levét a végén, de ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki.
Narancsos sárgarépa saláta:
50 dkg sárgarépa
1 db narancs leve
1 kk. méz
½ kk. fahéj
3 db szegfűszeg
csipetnyi só
1 ek hidegen sajtolt olívaolaj
Lereszeljük a sárgarépát, az olívaolajon 1 percig pároljuk. Ha kihűlt, salátástálba tesszük. A mézet és a fűszereket elkeverjük a narancslében és a répára öntjük.
Hozzávalók a salátához:
Az édesburgonyát meghámozom, majd összevágom kb. 1½ cm-es kockákra és majdnem puhára főzöm enyhén sós vízben 7- 8 percig. Ha kész, leszűröm. Megpárolom a hagymát és hozzáadom az apróbb kockákra vágott pulykahúst. Három szál friss oregánóval fűszerezem, illetve a fokhagymát is hozzáadom. Mialatt készre sül a hús, a másik serpenyőben megpirítom az édesburgonya kockákat kevés vajon. Végül összekeverem a két serpenyő tartalmát és ekkor adom hozzá az almakockákat és kb. 10 percig közepes lángon összesütöm őket, finoman rázogatva a serpenyőmet.
A saláta elkészítése:
Megmosom a salátaleveleket, lecsöpögtetem, vékony karikákra vágom az újhagymát a zöldjével együtt. Öntök rá egy kiskanálnyi olívaolajat és egy negyed citrom levét rácsorgatom.
Jó étvágyat kívánok!
Hozzávalók (23 cm átmérőjű piteformához):
Tészta:
A töltelékhez:
A fent említett összetevőkből a tésztát összegyúrtam és egy fél órára betettem a hűtőbe. Utána a tésztát belenyomkodtam a kivajazott piteformába és elősütöttem 170 fokon 15 percig.
Közben elkészítettem a tölteléket: a tojásokat felvertem, a feta sajtot apróra morzsolva tettem hozzá és kicsit megsóztam. Ezt követően a pite belsejébe belekanalaztam a tölteléket, a tetejére tettem a vékonyan felkarikázott paradicsomszeleteket és a friss bazsalikomleveleket. Letakarva sütöttem 40 percig, leszedtem róla a fóliát és további 10 percet sütöttem, míg a teteje kicsit megpirult.
Friss salátával tökéletes tavaszi reggeli, ebéd vagy vacsora.
Bármilyen aktuális idényzöldségből elkészíthető, akár hússal is. Pl.: brokkolis-tonhalas, fetás-mángoldos, fetás-céklás, csirkés-cukkinis. A feta helyett használható parmezán is.
Jó étvágyat kívánok!
Hozzávalók 4 főre:
Tészta:
Feltét:
Öntet:
Elkészítés:
A tésztáhozvalókat egy tálban összekeverjük, majd pici sót és ízlés szerint fehér borsot is adunk hozzá. Vízzel linzertészta állagú masszává gyúrjuk, majd kizsírozott lapos kerek tortaformába simítjuk a tésztát. 180 fokon kb. 15 percig elősütjük, miközben elkészítjük a céklás feltétet. A céklát és a lilahagymát vékony szeletetekre vágjuk és kókuszzsíron karamellizáljuk (1 evőkanál kókuszvirágcukor vagy datolyaszirup adható hozzá), és balzsamecettel meglocsoljuk. Ezzel a rakománnyal beterítjük az elősütött tésztát és készre sütjük. Mi egy kicsit felturbóztuk, kecske krémsajt golyócskákkal díszítve került vissza a sütőbe. Nyílgyökér liszt helyett mi tojást használtunk. Ha teheted, próbáld ki, igazán jó döntés.
Jó étvágyat kívánok!
Hozzávalók 23 cm-es piteformához:
Petrezselymes pesztó:
Elkészítés:
Az édeskrumplit betettem a sütőbe és kb. 35-40 perc alatt megsütöttem. Közben az apróra vágott vöröshagymát és a vékony karikára szeletelt póréhagymát kókuszzsíron megpároltam. Hozzáadtam egy szelet lazacot és 2 bögrényi koktélrákot. Mikor megsültek, a lazacot villával kisebb darabokra szedtem szét és kókusztejszínnel felengedtem. Egy kerek pités tálba kanalaztam a halas szószt, a tetejére pedig kikapartam a megsült édeskrumpli belsejét és megsóztam a tetejét.
“Petrezselymes pesztó” – két nagy csokor petrezselymet, 3 gerezd fokhagymát és 3 kanál olívaolajat, kis parajdi sót beletettem az aprítóba és krémesre daráltam.
Köret:
Brokkolit pároltam és savanyú alma kockákkal egy serpenyőben együtt megdinszteltem.
Céklát reszeltem még hozzá és a fermentált lila káposztánk került még a tányérra, mint elmaradhatatlan kelléke az étkezésemnek.
A petrezselyem pesztó emelte az ízvilágát ennek az ételkompozíciónak.
Jó étvágyat kívánok!