HAMUBAN SÜLT POGÁCSA

A holisztikus gyermeknevelés magazinja

Hamuban sült receptek

Főételek

Bahul Kriszti

Hyross Kata

Fermentált köretek

almáskáposzta
Hideg, nyirkos időben kiemelt jelentőséggel bír a tápanyagdús, meleg ételek fogyasztása.  A tányérunk mindig legyen kiegyensúlyozott a makrotápanyagok  (fehérje, szénhidrát, zsír) tekintetében, s kiegészítésképpen tegyünk rá  fermentált, tejsavas erjesztéssel készített zöldséget is. A fermentált zöldség élő étel, telis-tele a szervezet számára hasznosítható formában ásványi anyagokkal, vitaminokkal, amikre a téli hónapokban még inkább szükségünk van. Élő ételnek nevezzük, ugyanis a bélrendszer számára hasznos, élő baktériumokban gazdag, táplálja és támogatja a bélflórát. Az ecettel, cukorral, tartósítószerrel készült savanyúságokkal szemben táplálják a gyomor- és emésztőrendszert, fogyasztásuk megkönnyíti az elfogyasztott étel megemésztését. 
Mai ebédünkhöz kedvencünket, a fermentált almás káposztát választottuk.

Póréhagyma szószos ebéd

póréhagyma szószos ebéd
Hogyan lehet feldobni az ebédünket egy szál póréhagymával? Megmutatjuk!
A póréhagymából készített könnyű, selymes szósz nemcsak ízletesebbé varázsolja az egyébként megszokott sült hús+rízs ebédet, hanem üde, világos zöld színével fényesíti az étkezés hangulatát.
Összetevők a póréhagyma szószhoz:
  • 1 szál póréhagyma
  • rizstejszín (mi a házi kókuszjoghurtunkat tettük bele)
  • 1 evőkanál tápiókakeményítő (burgonyakeményítőt is használhatsz)
  • 1 evőkanál zsír
  • curry
  • só ízlés szerint
Elkészítés:
A póréhagymát felkarikáztuk, megsóztuk, majd zsíron néhány perc alatt megfonnyasztottuk. Kevés vízzel felengedtük, belekevertük a kókuszjoghurtot és a keményítőt, majd folyamatos keverés mellett besűrítettük. A végén kevéske curryvel ízesítettük.
Ezzel a szósszal öntöttük le a sült húst és rizzsel, fermentált káposztával és friss salátával tálaltuk.
 
A póréhagyma szósz roston sült halételekhez vagy pl. a kelbimbóhoz is illik. Próbálkozz bátran!
 
Készítette és fotózta: Bahul Krisztina funkcionális életmód mentor

Újévi színes tányér

újévi tányér
Boldog új évet kívánunk ezzel a színekben pompázó tányérunkkal!
Legyen mindig színes a tányérod! Gyermekeddel együtt rendezgetheted a tányér összetevőit színek és formák szerint, ezzel is jókedvet és kellemes hangulatot teremtve az étkezéshez. A színek feltöltenek lelkileg, energiát adnak a mindennapokhoz. Miért ne színeznénk ki a tányérunkat is?
Az újévi szerencsehozó sültmalac-ebédünket körítő színkavalkádban a narancssárga színt a sütőtök, a zöldet a párolt leveles kel és a brokkoli, a friss saláta, a lilát a fermentált lilakáposzta és a pácolt fürjtojás, a napsárga színt pedig a sült zöld banán és a kurkumás pácolt fürjtojás képviseli.
Hozzávalók:
  • sütőtök (sütve)
  • leveles kel (párolva)
  • brokkoli (párolva)
  • saláta
  • fermentált lilakáposzta
  • pácolt fürjtojás
  • zöld banán (sütve)
  • malacsült
Jó étvágyat kívánunk!
 
Készítette: Bahul Krisztina funkcionális életmód mentor, és Hyross Kata funkcionális táplálkozási tanácsadó, természetgyógyász
Fotózta: Bahul Krisztina

Pásztor pite, azaz Shepherd's pie

pásztorpite
Roppant egyszerűen elkészíthető, mégis elegánsan ünnepi egytálételt ajánlunk a karácsonyi asztalra.
Mi sütőtökkarikákkal, borsócsírával és természetesen a fermentált savanyúságunkkal tálaltuk.
Hozzávalók 4 főre:
 
       Húsos ragu:
  • 50 dkg darált hús  (marha vagy pulyka)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 500 g paradicsompüré
  • 2-2 marék zöldborsó, sárgarépa kocka
  • só, babérlevél, fehérbor
  • zsír
       Krumplipüré:
  • 6-7 közepes burgonya (lehet édesburgonyát vagy jamgyökeret is használni)
  • 2 evőkanál krémsajt
  • 2 evőkanál vaj
A szokásos módon ragut főzünk a darált húsból, amit beleöntünk egy előzőleg kizsírozott jénai vagy cseréptálba. A húsos ragut vajjal és krémsajttal kikevert krumplipürével befedjük és hideg sütőben indítva, 200 fokon, letakarva kb. 20 percig sütjük. Ajánlott a sütés utolsó perceiben levenni a fedőt, hogy aranylóan megpiruljon az étel teteje.
 
Jó étvágyat!
 
Fotó: Bahul Krisztina

Lepénykék házi májkrémmel és tükörtojással

zöld banán lepény 04.14

Ajánlhatunk egy szokatlan, és egyszerűen elkészíthető vacsorát?

A gyerekeknek biztos tetszeni fog, mert nagyon lényeges művelet a díszítés és az ötletbörze, hogy mi mindent tehetünk a szendvicskénkre.

Hozzávalók 4 főre:
  • 2 főzőbanán (helyettesíthető édesburgonyával)
  • 1 evőkanál vaj vagy kacsazsír
  • kakukkfű, só
  • ha édesburgonyából készítjük, tehetünk hozzá 2 evőkanál gm zabpehelylisztet vagy barna rizslisztet és egy tojást is
Elkészítés:
A hozzávalókat aprítógépben daráljuk pépesre, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, formázzunk kisebb lepényeket (aminél szintén ügyeskedhet egy-két gyermekkéz). 200 fokon aranybarnára sütjük.
A tetejét tálaláskor megpakolhatjuk házi májkrémmel és rá tükörtojást ültethetünk.
A tetejét mi csírával szórtuk meg, de tavasszal apróra vágott újhagyma vagy piros retek is jól mutathat rajta.
Lényeges a színkavalkád, ami meghozza nemcsak az étvágyat, de a hangulatunkat is feldobja.
Jó étvágyat!
 
Fotó: Bahul Krisztina

Répafasírt

répafasírt
Ezzel a zöldséges „pogácsával” frissítettük a húsvéti menüsort, és nem bántuk meg, hogy kipróbáltuk.
Hozzávalók 4 személyre:
 
  • 1 kg répa reszelve
  • 20 dkg reszelt füstölt sajt
  • 2 tojás
  • 3-4 evőkanál GM zabpehelyliszt
  • só, kakukkfű
Elkészítés:
A fenti összetevőket összekeverjük egy nagy tálban és kis pogácsákat formázunk belőle, akár pogácsaszaggató segítségével. Majd előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon, 20 perc alatt, légkeveréses programmal megsütjük.
Ha nagyobb lepényt formázunk belőle, lehet hamburger buci is, esetleg készíthetünk hozzá joghurtos mártogatóst.
Kora reggel sütöttük ezt a finomságot, és vittük magunkkal a kirándulásunkra. A maradékot pedig az ebédhez tálaltuk fel, köretként.
Remek lehetőség ez a gyerekekkel való közös főzőcskézésre, ami a zöldségek megszerettetésének egyik hatékony eszköze.
Jó étvágyat hozzá!
 
Fotó: Bahul Krisztina

Pizza karfiolból

karfiol pizza
Tegye fel a kezét, akinek a gyereke nem szereti a pizzát!
Mit szólnátok hozzá, ha most karfiolból készülne a pizza alapja?
Két legyet ütünk egy csapásra: azaz a gyerekünkkel és természetesen az egész családdal pizza formájában a nemszeretem karfiolt is egy új köntösbe öltöztetjük, illetve a hagyományos pizzához képest egy emészthetőbb, rostokban gazdag ételt teszünk az asztalra.
Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 közepes karfiol (kb. összesen 90 dkg)
  • 2 tojás
  • 20 dkg reszelt félkemény sajt
  • 1 mokkáskanál só, pici oregánó
Feltét ízlés szerint:
  • paradicsom szósz
  • bacon, gomba, brokkoli, spenót, sonka
  • parmezán vagy mozzarella
Elkészítés:
A karfiolt rózsákra szedjük, aprítógéppel darabosra ledaráljuk, enyhén sós vízben puhára pároljuk, majd lecsepegtetjük. Mikor kihűlt, összekeverjük a reszelt sajttal és a tojásokkal, fűszerekkel.
Kisebb lepénykéket formázunk sütőpapírral bélelt tepsiben és 180 fokon 10 percig elősütjük.
Rátesszük az általunk választott feltéteket, majd újabb 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe.
Tavasszal egyre több zöld saláta, piros retek elérhető, amit köretnek ajánlunk hozzá.
Jó étvágyat kívánunk!
 
Fotó: Bahul Krisztina

Májtallér főzőbanán chipsszel

májtallér
Úgy érzem, ezzel a recepttel a gyerekekhez is közelebb lehet hozni a táplálkozás szempontjából értékes belsőségekből, mint pl. csirkemájból készült ételeket.
A máj az egyik legnagyobb tápanyagsűrűségű ételünk, a tápanyagpiramis felső szintjén helyezkedik el élettani hatása alapján, ezért is nutri-funckionális ételnek számít. B12 vitamint és retinolt is tartalmaz, ami az emberi szervezet számára kész A-vitamint jelent. Ezenkívül jelentékeny vas, cink, réz, folát, kolin, B6 vitamin forrás. Hasznos beiktatni a gyerekek étrendjébe is a máj fogyasztását, heti rendszerességgel. Receptem erre ad egy könnyen kivitelezhető ötletet.
Hozzávalók:
Májtallér:
  • 40 dkg darált máj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 dkg lereszelt édesburgonya
  • 1 db tojás
  • kakukkfűvel fűszereztem, de jó lehet még hozzá az oregánó vagy a majoranna is.
Elkészítés:
A hagymát kevés kókuszzsíron üvegesre pároltam. Közben a májat aprítógépbe tettem, lereszeltem az édesburgonyát. Majd egy nagy keverőtálban jól összedolgoztam őket. Végül pogácsákat formáztam a masszából és egy tepsiben kisütöttem.
Főzőbanán chipsszel, zöld saláta keverékkel, fermentált káposztával, spárgával és buggyantott tojással tálaltam.

 

A májtallér köretei

 

Cékla, édesburgonya, paszternák chips:
2-2-2 db közepes cékla, édesburgonya, paszternák
Vékony szeletekre vágjuk a zöldségeket és egy sütőpapírral vagy szilikonlappal kibélelt tepsibe tesszük. Majd berakjuk az előmelegített sütőbe 200 fokra és 20-30 percig sütjük, amíg kicsit ropogós lesz a széle. Tálaláskor friss petrezselyemmel/korianderrel szórom meg a chipset, ami szintén emésztést könnyítő hatással bír.

 

Párolt spenót:
1/2-1 kg friss spenót
1 ek. kókuszzsír
1 vékony gerezd fokhagyma

A spenótleveleket válogassuk át és mossuk meg, majd vágjuk össze nagyobb darabokra. Ezután egy serpenyőben hevítsük fel a zsiradékot és adjuk hozzá a spenótleveleket. A fokhagymát vágjuk fel kis darabokra vagy használjunk fokhagymanyomót. A vége fele adjuk hozzá a fokhagymát. Érdemes egy picit elfőzni a spenót levét a végén, de ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki.

 

Narancsos sárgarépa saláta:
50 dkg sárgarépa
1 db narancs leve
1 kk. méz
½ kk. fahéj
3 db szegfűszeg
csipetnyi só
1 ek hidegen sajtolt olívaolaj

Lereszeljük a sárgarépát, az olívaolajon 1 percig pároljuk. Ha kihűlt, salátástálba tesszük. A mézet és a fűszereket elkeverjük a narancslében és a répára öntjük.

Jó étvágyat kívánok!
 
Készítette és fotózta: Bahul Krisztina

Céklás-fetás pite

céklás fetás pite
A cékla felhasználásának egy újabb módjára találtam rá és ezt most veletek is megosztom.
De ez a pite bármilyen aktuális idényzöldségből elkészíthető, akár hússal is. Néhány ötletet adok a továbbgondoláshoz: brokkolis-tonhalas, fetás-mángoldos, csirkés-cukkinis,  stb. A feta helyett használható parmezán is.
 
Hozzávalók (23 cm átmérőjű piteformához):
A tésztához:
  • 200 g rizsliszt
  • 90 g vaj vagy más zsiradék
  • pici só
  • késhegynyi szódabikarbóna vagy foszfátmentes sütőpor
A töltelékhez:
  • 1 nagyobb cékla
  • 1 lila hagyma
  • 1 negyed zeller
  • 2 -3 tojás
  • 20-25 dkg (házi) feta sajt 
  • oregánó
Elkészítés:
A fent említett összetevőkből a tésztát összegyúrtam és egy fél órára betettem a hűtőbe.
Közben elkészítettem a tölteléket: a hagymát felaprítottam és megdinszteltem, utána hozzáadtam az apró kockára vágott céklát és a kis csíkokra szeletelt zellert. Végül belekevertem a két tojást, belemorzsoltam a feta sajtot és kis oregánóval és sóval fűszereztem.
A tésztát belenyomkodtam a kivajazott piteformába és elősütöttem 170 fokon 15 percig.
Ezt követően a pite belsejébe belekanalaztam a tölteléket és fóliával letakarva sütöttem 40 percig, majd fólia nélkül további 10 percet, míg a teteje kicsit megpirult.
Végezetül kis petrezselyemmel megszórtam a pitét, friss salátával tökéletes tavaszi reggeli, ebéd vagy vacsora.
 
Jó étvágyat!
Készítette és fotózta: Bahul Krisztina

Színes sült zöldségtál

színes sült zöldségtál
Színes sült zöldségtál, avagy hogyan készítsünk egyszerű tápanyagban értékes ételt:
Ez a recept a karantén idején íródott le, amikor sokan visszavonultabban éltünk. Lehetőségünk nyílt például új receptek kipróbálására, kreativitásunk előhívására ezen a téren is. Emlékeztek még a „Kőleves” fogalmára a mesékből? Azzal főzünk, amit otthon a kamra vagy a hűtőszekrény rejt. Ez inspirált engem is, hogy időről időre bemutassam mit és hogyan lehet főzni egyszerűbb alapanyagokból.
A zöldséges rösztit számtalan verzióban készíthetjük el, abból éppen, ami van otthon. Például: céklás, cukkinis, édesburgonyás, répás, répás-paszternákos, csak hogy párat említsek. Fűszerezésükkel is variálhatunk az ízvilágukon, a zöld fűszerestől (bazsalikom, oregánó, kakukkfű) kezdve a currysig. Friss zöld fűszernövények is kerülhetnek bele, mint a petrezselyem, koriander, snidling, stb…
Nagyon egyszerű elkészíteni, csupán le kell reszelni a zöldségeket a reszelő nagy lyukú oldalán, majd összekeverni a kiválasztott fűszerekkel, sóval, apróra vágott vörös- vagy újhagymával, tojással és egy kis liszttel. Ezután mehetnek is az előmelegített sütőbe a sütőfóliával kibélelt tepsiben elhelyezett kis lepénykék. A sütőfóliára szoktam tenni egy kis kókuszzsírt. A sütési idő 200 fokon kb. 15-20 perc.
   A tálon sárga- és fehérrépás röszti látható, kurkumával és vegyes zöld fűszerkeverékkel fűszerezve. Erőteljes sárgás színűvé a kurkuma varázsolta. A sárgarépát reszeltem, a fehérrépát pedig az aprítógépbe tettem a petrezselyemlevelekkel együtt (mert nem tudtam reszelni). Így a fehérrépából kicsi kocka darabok lettek. Nagyon jól volt a két zöldség különböző textúrája is együtt.
   Igyekszem egyszerre több dolgot elkészíteni – mivel így több napra is biztosítani tudom az egészséges főtt ételt – így a rösztik mellé még betettem egy kis tepsiben fehérrépát, céklát, kockára vágott sütőtököt és héjában fokhagymát. Tárkonyt, rozmaringot és kakukkfüvet tettem a tetejére, így elkészült az elkövetkezendő napokra a köret is.
   A hűtőben volt még egy édeskömény, aminek már itt volt az ideje, hogy felhasználjam, így ő is ment a fent említett zöldségcsapat után és egy kis házi paradicsomszószt tettem rá. A fűszerezésével bizonytalan voltam, hogy pontosan mi illene hozzá, de kis juharszirupot, szójaszószt még el tudnék mellé képzelni. Ez most elmaradt, de az édeskömény ánizsos íze önmagában is elég intenzív. Ebből kifolyólag sokaknak nem is a kedvenc zöldsége.
   A tányéron továbbá látható egy marék rukkola, egy evőkanál fermentált káposzta és néhány darabka kecske sajt. Két utóbbi saját készítésű.
 
Írta és készítette: Bahul Kriszti
 
Utóirat: A zöldséghulladék mehet a komposztba is, illetve nálunk a házi kedvencekhez került, Zotyához és Misikéhez, a két nyuszifiúhoz.

Spenót tükörtojással és sajttal

spenót tükörtojássaljpg
A spenóttól erős leszel és nagyra nősz! Ugye, milyen sokat hallottuk ezt gyermekkorban? 
A kiegyensúlyozott és rendszeres étkezés hozzájárul a gyermek immunrendszerének megerősítéséhez. Nem mindegy, mivel és hogyan tápláljuk gyermekünket. Az immunrendszer alapja az egészséges bélrendszer. Az immunsejtek érési- és tárolóhelyei a nyirokcsomók, a lép, a csontvelő és a bélrendszert körülvevő immunhálózat. A vékonybél nyálkahártyán lévő nyirokcsomó szigetecskék (Peyer-plakkok) a szervezet összes immunglobulin (ellenanyag) termelő sejtjeinek 70-80 %-át tartalmazzák. Ezzel a feltéttel szervezetünk fehérjeszükségletét is figyelembe vettük, a szénhidrátforrásnak számító spenót és liszt mellett, zsírként pedig a kacsazsír szolgált. Ne feledd, a tányérodon minden étkezésnél legyen fehérje, szénhidrát és zsír!
Hozzávalók 2 főre:
  • 1 doboz mélyhűtött spenót (tavasztól őszig friss spenót)
  • 2-3 evőkanál zabpehelyliszt vagy rizsliszt (gluténérzékenyeknek rizsliszt ajánlott)
  • 1 bögre tej (laktózérzékenység esetén rizs- vagy zabtej)
  • 1 csipet só,
  • fokhagyma
Elkészítés:
A spenótot felmelegítem (ha friss spenótleveleim vannak, akkor egy kis kacsazsíron megdinsztelem), meghintem a liszttel és jól elkeverem, miközben lassú sugárban beleöntöm a tejet. Ízlés szerint sózom és egy kis fokhagymát is nyomok bele a fokhagymapréssel.
Feltétként én tükörtojást sütöttem parányi kacsazsíron, és friss, saját készítésű natúr gomolya sajtot tettem a tetejére.
Jó étvágyat kívánok!
 
Mindezt jól kisütötte és mind megette, valamint fotózta: Hyross Kata

Póréhagymás kókusztejszínes busa

póréhagymás kókusztejszínes busa
Három recepttel indultam a „Főzz másképpen!” országos receptversenyen, amit a Magyar Elhízástudományi Társaság és a Kor Kontroll Társaság hirdetett meg. Íme a nyertes recept: Póréhagymás kókusztejszínes busa, sült gyökérzöldségekkel, hajdinával és fermentált répa/zellerrel
A busa jellegtelen ízét egy fokhagymás-(kókusz)joghurtos pácolással ízletes fogássá varázsolhatjuk. Ezért érdemes az elkészítés előtti napon, de legalább két órával előtte bepácolni. A busa ára a pénztárcánkat is kíméli a többi hal árához képest, ugyanakkor kiváló Omega-3 zsírsav forrás, ami pl. védi a szív- és érrendszert.
Köretnek az őszi időszaknak megfelelő gyökérzöldségeket választottam, friss kakukkfűvel. Valamint hajdinát, ami ritkán kerül az asztalunkra, pedig őseink is szívesen fogyasztották. Gazdag élelmirost-tartalma következtében szénhidrátja lassabban szívódik fel, így vércukorszint emelő hatása kevésbé erőteljes, mint például a búzából készült ételeké. Cukorbetegek étrendjébe is jól beilleszthető. Melegítő hatású étel, emiatt fogyasztása főleg ősszel és télen javasolt. Előnyös a hajdinát is egy éjszakára beáztatni a fitinsav tartalma miatt, ami megakadályozza az ásványi anyagok felszívódását. A főzési idő így lerövidül 20-30 percre. Ha a beáztatás, főzés előtt megpörköljük a hajdinamagokat, a belőle készült étel kellemes, dióhoz hasonló ízűvé válik. A pörkölés előnye még, hogy a főzés során így nem ragadnak össze. Fermentált répát-zellert tálaltam még hozzá. A fermentált zöldségeket beiktattam a mindennapi étkezésembe emésztőrendszerünkre gyakorolt jótékony hatása miatt, hiszen megkönnyíti az emésztést, illetve segíti a bevitt táplálékból minél több hasznos tápanyag felszívódását. Szívből ajánlom a fermentált zöldségeket – ilyen például a házi savanyú káposzta – rendszeres fogyasztását, melyek elkészülte min. egy hónapot vesz igénybe. (A fermentálás bemutatásáról ma már könyvek is kaphatóak, receptekkel.)
Hozzávalók:
  • 4 szelet busafilé
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 doboz rizs- vagy kókusztejszín (A recept elkészítéséhez a saját készítésű kókuszjoghurtunkat használtam.)
  • fokhagyma
  • kókuszzsír
  • 3 közepes répa
  • 2 kisebb cékla
  • fél zeller
  • 1 közepes fehérrépa
  • friss vagy szárított kakukkfű
  • 2 bögre hajdina
Elkészítés:
A hajdina készítése:
A hajdinát egy lábosban kevergetve közepes lángon megpirítjuk, amikor finom mogyoróillata van, akkor kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük és egy éjszakára állni hagyjuk benne. Főzés előtt leöntjük az áztatóvizet. A főzéshez már csak annyi vizet adunk, hogy ellepje a hajdinát és egy késhegynyi sót teszünk a vízbe. Kb. 20-30 perc alatt készre főzzük, akkor kész, amikor magába szívta a főzővizet.
A busa elkészítése:
A busaszeleteket elkészítés előtt minimum 2 órára fokhagymás-(kókusz)joghurtban pácoljuk (de legjobb, ha már előző este a pácba kerül). Egy tűzálló tálban felolvasztjuk a kókuszzsírt, beletesszük a halszeleteket a öntettel együtt, hogy körülbelül harmadáig ellepje. Lefedjük és betesszük a sütőbe, majd kis lángon 20 percig pároljuk. A tálban maradó levet rizsliszttel besűrítjük és a halra öntjük, a póréhagymakarikákat pedig a tetejére szórjuk. Majd visszahelyezzük a sütőbe további 10 percre, és fedő nélkül készre sütjük.
A gyökérzöldség köret elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk és hosszú szálakra felvágjuk, megsózzuk, majd kókuszzsírral kikent tepsiben, lefedve,  kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt megszórjuk kakukkfűvel és meglocsoljuk egy kis olívaolajjal.
Jó étvágyat kívánok!
 
Készítette és fotózta: Bahul Krisztina
 

Édesburgonyás pulyka brassói zöld salátával

edesburi brassoi 1024x684
Szerencsére már Magyarországon is többen elkezdtek foglalkozni édesburgonya termesztéssel, így kapható friss magyar édesburgonya. Az édesburgonya a lassan felszívódó szénhidrátok közé tartózik, ezért is született meg bennem a gondolat, hogy bemutassam a közkedvelt brassói ezen alternatíváját.
Hozzávalók 4 főre:
  • 90 dkg édesburgonya
  • 1 kg filézett pulykacomb
  • 1 db savanykás alma (Idared)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • oregánó

 

Hozzávalók a salátához:

  • rukkola
  • fejes saláta
  • újhagyma
  • olívaolaj
  • citrom

 

Elkészítés:

Az édesburgonyát meghámozom, majd összevágom kb. 1½ cm-es kockákra és majdnem puhára főzöm enyhén sós vízben 7- 8 percig. Ha kész, leszűröm. Megpárolom a hagymát és hozzáadom az apróbb kockákra vágott pulykahúst. Három szál friss oregánóval fűszerezem, illetve a fokhagymát is hozzáadom. Mialatt készre sül a hús, a másik serpenyőben megpirítom az édesburgonya kockákat kevés vajon. Végül összekeverem a két serpenyő tartalmát és ekkor adom hozzá az almakockákat és kb. 10 percig közepes lángon összesütöm őket, finoman rázogatva a serpenyőmet.

A saláta elkészítése:
Megmosom a salátaleveleket, lecsöpögtetem, vékony karikákra vágom az újhagymát a zöldjével együtt. Öntök rá egy kiskanálnyi olívaolajat és egy negyed citrom levét rácsorgatom.

Jó étvágyat kívánok!

 
Készítette és fotózta: Bahul Krisztina
 

Bazsalikomos – paradicsomos pite

paradicsomos pite
A paradicsom felhasználásának egy újabb módjára találtam rá és ezt most veletek is megosztom.

Hozzávalók (23 cm átmérőjű piteformához):

 

Tészta:

  • 200 g rizsliszt
  • 90 g vaj vagy más zsiradék
  • pici só
  • késhegynyi szódabikarbóna vagy foszfátmentes sütőpor

 

A töltelékhez:

  • 2 nagyobb paradicsom
  • 3 tojás
  • 20-25 dkg házi feta sajt
  • bazsalikom

 

A fent említett összetevőkből a tésztát összegyúrtam és egy fél órára betettem a hűtőbe. Utána a tésztát belenyomkodtam a kivajazott piteformába és elősütöttem 170 fokon 15 percig.
Közben elkészítettem a tölteléket: a tojásokat felvertem, a feta sajtot apróra morzsolva tettem hozzá és kicsit megsóztam. Ezt követően a pite belsejébe belekanalaztam a tölteléket, a tetejére tettem a vékonyan felkarikázott paradicsomszeleteket és a friss bazsalikomleveleket. Letakarva sütöttem 40 percig, leszedtem róla a fóliát és további 10 percet sütöttem, míg a teteje kicsit megpirult.
Friss salátával tökéletes tavaszi reggeli, ebéd vagy vacsora.
Bármilyen aktuális idényzöldségből elkészíthető, akár hússal is. Pl.: brokkolis-tonhalas, fetás-mángoldos, fetás-céklás, csirkés-cukkinis. A feta helyett használható parmezán is.

 

Jó étvágyat kívánok!
 
Készítette és fotózta: Bahul Krisztina
 

Céklás tarte tatin

ceklas tarte tartin
A téli zöldségek lassan kifogynak, a friss, szabadföldön termesztett zöldségekre pedig még várni kell kicsit. Szerencsére a cékla sokáig eláll és piros színe, édeskés íze miatt a gyerekek is szívesen eszik. Bemutatunk egy elsőre bonyolultnak tűnő, de mégis pillanatok alatt összeállítható gluténmentes, laktató és tápláló ételt. A kisgyereket is tessék befogni, akár a cékla megmosásába vagy ha kicsit idősebb, a pucolásába. A konyhában minden kézre szükség van és persze a közös munka tanít, nevel és összekovácsol.

Hozzávalók 4 főre:

Tészta:

  • 3/4 bögre hajdina liszt
  • 3/4 bögre mandulaliszt
  • 1 evőkanál nyílgyökér liszt (vagy tojás)
  • 1 evőkanál magkeverék őrlemény

Feltét:

  • 4 közepes cékla
  • 2 közepes lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • friss kakukkfű

Öntet:

  • 2 dl kókuszzsír
  • pici fehér bors
  • balzsamecet

 

Elkészítés:

A tésztáhozvalókat egy tálban összekeverjük, majd pici sót és ízlés szerint fehér borsot is adunk hozzá. Vízzel linzertészta állagú masszává gyúrjuk, majd kizsírozott lapos kerek tortaformába simítjuk a tésztát. 180 fokon kb. 15 percig elősütjük, miközben elkészítjük a céklás feltétet. A céklát és a lilahagymát vékony szeletetekre vágjuk és kókuszzsíron karamellizáljuk (1 evőkanál kókuszvirágcukor vagy datolyaszirup adható hozzá), és balzsamecettel meglocsoljuk. Ezzel a rakománnyal beterítjük az elősütött tésztát és készre sütjük. Mi egy kicsit felturbóztuk, kecske krémsajt golyócskákkal díszítve került vissza a sütőbe. Nyílgyökér liszt helyett mi tojást használtunk. Ha teheted, próbáld ki, igazán jó döntés.

 

Jó étvágyat kívánok!

 
Készítette és fotózta: Bahul Krisztina
 

Fish pie

fish pie
A lassan felszívódó szénhidráttartalmú édesburgonya halétellé változtatva is kiváló és finom táplálék.

Hozzávalók 23 cm-es piteformához:

  • 4 db közepes méretű édeskrumpli
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db póréhagyma
  • kókuszzsír
  • 1 szelet lazac
  • 2 bögre koktélrák
  • kókusztejszín

Petrezselymes pesztó:

  • két nagy csokor petrezselyem
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 kanál olívaolaj
  • kis parajdi só

Elkészítés:

Az édeskrumplit betettem a sütőbe és kb. 35-40 perc alatt megsütöttem. Közben az apróra vágott vöröshagymát és a vékony karikára szeletelt póréhagymát kókuszzsíron megpároltam. Hozzáadtam egy szelet lazacot és 2 bögrényi koktélrákot. Mikor megsültek, a lazacot villával kisebb darabokra szedtem szét és kókusztejszínnel felengedtem. Egy kerek pités tálba kanalaztam a halas szószt, a tetejére pedig kikapartam a megsült édeskrumpli belsejét és megsóztam a tetejét.
“Petrezselymes pesztó” – két nagy csokor petrezselymet, 3 gerezd fokhagymát és 3 kanál olívaolajat, kis parajdi sót beletettem az aprítóba és krémesre daráltam.

Köret:

Brokkolit pároltam és savanyú alma kockákkal egy serpenyőben együtt megdinszteltem.
Céklát reszeltem még hozzá és a fermentált lila káposztánk került még a tányérra, mint elmaradhatatlan kelléke az étkezésemnek.
A petrezselyem pesztó emelte az ízvilágát ennek az ételkompozíciónak.

Jó étvágyat kívánok!

 
Készítette és fotózta: Bahul Krisztina
 

Mesélj, kérdezz, beszélgessünk!

meseldel@hamubansultpogacsa.hu