HAMUBAN SÜLT POGÁCSA

A holisztikus gyermeknevelés magazinja

Hamuban sült receptek

Reggelik

Bahul Kriszti

Hyross Kata

"Re-Reggeli" frittata

tojásos édesburis reggeli
Maradékok felhasználásából pompás re-reggeli készíthető, mely opció a hűtőben elfekvő ételek újjászületésére ízletes, tápláló ételek formájában. Így pl. főzésből meg- vagy kimaradt zöldség, főtt krumpli, sült csirke lehetnek a reggeli alapanyagai. Kukkants be a hűtődbe! A vasárnapi ebéd maradékai kiválóan hasznosíthatók a dolgos hétköznapokon, csak egy kevéske kreativitás és gyermeki lelkület kell hozzá.
A mi re-reggelink összetevői:
  • 2 csészényi főtt édesburgonya kocka (főtt krumpli is finom bele)
  • egy fél maradék sült csirkecomb
  • 4 csík baconszalonna
  • 3 tojás
  • egy fél lilahagyma
  • só ízlés szerint
tetejére: apróra vágott zellerzöldje
 
Elkészítés:
A hozzávalókat – a tojás kivételével – egy tálban lazán összekevertük, beleborítottuk a kivajazott cseréptálba, majd a felvert a tojásokkal leöntöttük. 
180-200 fokon sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttük, figyelve a tojás szilárdulását.
 
Tálaláskor friss ízvilágot ad hozzá az apróra vágott zellerzöldje.
Ajánljuk szezonnak megfelelő salátával és fermentált zöldséggel tálalni.
Jó étvágyat!
 
Készítette és fotózta: Bahul Krisztina funkcionális életmód mentor

Orosz reggeli

orosz reggeli
Orosz reggeli, avagy egy színes zöldségtál kavalkád – a gyerekek is imádni fogják!
Az oroszok azt tartják, hogy ha az öt alapélelmiszerből mindig tartunk otthon (azaz káposzta, krumpli, hagyma, cékla, répa),  akkor minden van. Ezekből az egyszerű hozzávalókból készítettem én is a mai reggelinket, aminek maradéka lehet köret az ebédhez. Praktikus előző este elkészíteni, mert minél tovább áll, annál jobban összeérnek az ízek és így akár napokig rájárhat a család. 
Az élénk színek pedig odavonzzák az asztalhoz az amúgy kevésbé jól evő gyermeket is. Összetétel szempontjából optimális, mivel tartalmaz szénhidrátot (gyökérzöldségek, répa és a cékla, illetve a krumpli, visszahűtött keményítő formájában), fehérjét (főtt tojás), zsírt (olivaolaj) és természetesen szerves alkotórészként a saját két hónapos fermentált káposztánkat, ami pedig a rosttömegen túl, a probiotikum-bomba szerepét tölti be. Tudtad, hogy a tejsavas erjesztéssel (fermentálással) készített zöldségek több, mint 450 féle hasznos baktériumot tartalmaznak, amelyek elősegítik az emésztéshez alapvetően szükséges gyomorsav termelését és a vékonybél egészséges flórájának működését?
Hozzávalók:
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 közepes krumpli
  • 2 közepes cékla
  • 1/2 fej lilahagyma
  • maréknyi fermentált káposzta
  • főtt tojás
  • olivaolaj
Így készült az orosz reggeli:
1. lépés: A sárgarépát és a krumplit meghámoztam, majd enyhén sós vízben puhára főztem. Mikor kihűltek a zöldségek, apró kockákra aprítottam.
2. lépés: A céklát kis kuktában csipet sóval puhára pároltam, majd még langyosan lehúztam a héját és kisebb falatkákra vágtam.
3. lépés: Egy nagyobb tálban összekevertem a felaprított zöldségeket, belevágtam a hagymát és belekevertem egy maréknyi fermentált káposztát, majd olivaolajjal meglocsoltam.
4. lépés: Tetejét keményre főtt tojással díszítettem és egy csipet lucerna csirával turbóztam.
Az arányok ízlés szerint variálhatók, fent az én bevált összetételemet írtam le.
Jó étvágyat kívánok!
 
Készítette: Hyross Kata, funkcionális táplálkozási tanácsadó, természetgyógyász
Fotózta: Bahul Krisztina

Mesélj, kérdezz, beszélgessünk!

meseldel@hamubansultpogacsa.hu