Hamuban Sült Pogácsa

A holisztikus gyermeknevelés magazinja

A Bolygóért, gyerekekkel

2019. július

Játékajánló –
Játsszunk, alkossunk zölden!

Szabó Virág írása

     Környezetvédelmi játékok otthon és a gyerekközösségben

   Kétségtelen, hogy érzelmi élmény által alakítható leginkább a gyermek, az ember szemlélete, a tapasztalatnál nagyobb erő aligha létezhet. Így aztán azt javasoljuk, játsszunk, alkossunk a gyerkőceinkkel zölden, hogy valóban magukénak érezhessék a témát, és természetessé váljon számukra, hogy Földanya jóllétét fontosnak tartják. Kedves Szülők, Pedagógusok – hatalmas lehetőség van a kezetekben arra, hogy szárnyakhoz segítsétek a jövő hőseit!

Zöld játékok

   Szülőként és drámapedagógusként a mindennapjaim része a játék és a játékra inspirálás. Miután “természetbarát vér csörgedez az ereimben”, zöld szemléletemet automatikusan beépítem gyermekemmel közös tevékenységeimbe. A legkülönfélébb módszerekkel vezetem be – tudatosan és tudattalanul – a bolygó szépségeibe, és hívom fel a figyelmét arra, hogy vigyáznunk kell arra az értékre, amit egyszer, régen ránk bíztak.
   Sorolhatnám napjaink játéktevékenységeit, amelyek így, vagy úgy, kapcsolódnak a környezetvédelemhez. Ehelyett azonban két “aranybányát” kívánok megmutatni Nektek – indulhat a kincsvadászat!

 

 

   Remek játékgyűjteményt ugyanis a témában készítettek már. 
   Például F. Nagy Zsuzsanna, akinek játéktára elérhető itt – melegen ajánlom szülőknek, pedagógusoknak rendszeres használatát.
   A Fenntarthatósági Füzetek sorozat jeles darabja Környezetvédelmi játékok című gyűjtemény – olvassátok nyitottan és örömmel.
   Merjünk játszani a gyermekeinkkel – ez a legtöbb, amit tehetünk értük és azért, hogy a valódi értékekre irányítsuk figyelmüket, a kütyüvilágba való belemerülés helyett. Kalandozzunk minél többet a természetben, fedezzük fel együtt annak csodáit – ideje és érdeklődése sem lesz ezáltal csemetéinknek a számítógépek, tabletek, rajzfilmek, telefonok örvényébe belezuhanni. Három és fél éves kislányom felé irányult a kérdés, miért hálás az életben. Sorolta: azért, hogy sokat játszhat; azért, hogy sokat kirándulunk; és azért, mert sok időt tölthet Anyával és Apával. Őt idáig – és ezután is erre törekszünk, jó ideig – elkerülték a kütyük. Boldog, egészséges, kiegyensúlyozott gyermek. Eszébe sem jut, hogy lehetne másként… (Magazinunk facebook oldalán egyre több szülő osztja meg ez irányú tapasztalatait – nagyon tanulságos és lelkesítő! Köszönet minden bejegyzésért.)

 

 

   Azzal is tehetünk bolygónk jövőjéért, hogy gyermekeink számára olyan ajándékot vásárolunk születésnapra, karácsonyra, amelyből gyakorlati tudást szerezhetnek, és nem utolsósorban – felelős gondolkodásra vezetheti őket. Összeállításunk ezt a célt szolgálja. Mi lenne például, ha az óvodában a madarakról játszanának a gyerekek? Vagy családi körben televízió-nézés helyett környezetvédelmi társasjátékkal szórakoztatnák egymást és önmagukat a családtagok? 

 

Íme, néhány javaslat a játékos szemléletformáláshoz.

  • EcoGame néven környezettudatos(ító) társasjáték  kapható, 3-6 éves gyerekek számára. A játék nemcsak élvezetes, de tanító is: bemutatja az ökoszisztéma, a víz, az energia és a hulladék körforgásának fogalmát.
  • BrainBox szintén kettős funkciót lát el: tanít és szórakoztat egyszerre, mondhatni – játékosan hoz ismereteket a gyerekek számára. A sorozat Környezetismeret című darabja elsősorban családoknak szól. Érdemes kipróbálni.
  • Fészek-rakó címmel is alkottak társasjátékot, nem is akármilyet: a játék, amely felelős gondolkodásra és beszélgetésre inspirál – a vadmadarak titokzatos életébe vezet be bennünket. Rendkívüli kaland, varázsos illusztrációkkal. 5 éves kortól ajánlott.
  • Szintén a madarakkal ismerteti meg a kisiskolásokat a Keresd a párját! párkereső játék, amely serkenti a memóriát, miközben szépséges illusztrációk segítségével oktat. 
  • Ki ne ismerné a Gazdálkodj okosan! társasjátékot? Sajnos kevesebben a Gazdálkodj felelősen címűt, amely 7 éves kortól segíti játékosait a környezettudatos szemlélet elsajátításához, a „tetteink és következményeik” felelős gondolkodás kialakításához.
  • 2000-ben, a Föld Napjára jelent meg az Ökovilág társasjáték. A 10 éves kor fölött ajánlható játék csupa ötlet… és persze felhívás a tudatos gondolkodásra.

     

ALKOTNI, ZÖLDEN

   Kimeríthetetlen a téma. Otthon, óvodában, iskolában, baráti közösségekben. Korosztálytól függetlenül. Mert létrehozhatunk kiskertet, akár a teraszon vagy erkélyen is; etethetjük a madarakat télen; szervezhetünk a környező erdőben szemétszedő kirándulást. Írhatunk együtt környezetvédelmi mesét, sőt, bábelőadást is létrehozhatunk a témában. Csinálhatunk vetélkedőt; vagy végigjárhatunk egy tanösvényt. Ezúttal néhány kreatív ötletet gyűjtöttünk össze az internetről – mert valahol el kell kezdenünk a fókusz ráirányítását a bolygóvédelemre.

Ötletek témákra – képekben:

FÖLD
MÉHECSKE

Nagyon örülnénk ötleteitek megosztásának. Küldjétek be őket – és megjelentetjük az oldalon alkotásaitokat, játékleírásaitokat – mások inspirálására!

 

 

További játékötleteket találhattok Szabó Virág Így játszunk mi… facebook csoportjában,

 

illetve a Dobd fel a nyaradat! című könyvében (rendelési információ: szervezes.kata@gmail.com ; www.viragszabo.hu)

Mesélj, kérdezz, beszélgessünk!

meseldel@hamubansultpogacsa.hu