Hamuban Sült Pogácsa

A holisztikus gyermeknevelés magazinja

FÓKUSZBAN A KORONAGENERÁCIÓ

2021. május

játékajánló

Szabó Virág ajánlója

Részlet Szabó Virág Dobd fel a nyaradat! című játékgyűjteményéből, amely a szervezes.kata@gmail.com e-mail címen rendelhető. A készlet erejéig!

 

       Ha elhisszük, hogy a pandémia időszaka nem szorongásra és másokkal való háborúskodásra hív bennünket, hanem szükségszerű, sürgetett fejlődési lépéseink megtételére, akkor megláthatjuk azt is, hogy talpra állásunkhoz olyan hatékony és szórakoztató eszközök állnak rendelkezésünkre, mint például az olvasott-hallott mesék általi életút-tanulás vagy a szabad játék. Milyen szerencsések vagyunk, ugye? Ahhoz, hogy visszatalálhassunk önmagunkhoz és a természethez, legfőbb teendőnk: megtalálni lényünkben a szabadságra áhítozó belső gyermeket, és az ő igényeire pozitívan reagálva ősbizalmat adni neki. Azaz: játszani, játszani, játszani, és a mesék “varázsszőnyegén” repülni, egyre magasabbra… A szép benne az, hogy soha nem késő elkezdeni…

 

Néhány ötlet a szabadtéri barangolásokhoz és az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez (maga a játékgyűjtemény közel száz, többnyire saját játék leírását tartalmazza, fotókkal):

 • Vegyetek magatokhoz egy-egy kiskosarat vagy dobozt, menjetek ki a szabadba, irány az erdő, a mező!
  Indulhat a szabad gyűjtögetés! Találjatok olyan terméseket, virágszirmokat, faleveleket, madártollakat stb, amelyek megszólítanak benneteket.
  Mi vásároltunk egy könnyen mozgatható-szállítható és egyszerűen felállítható nagyobb asztalt, amit bármikor magunkkal vihetünk ezekre a barangolásokra, és felállíthatjuk a mezőn. Máris tökéletes körülményeket teremtettünk az alkotáshoz. Elő az ollóval, a ragasztóval (akár ragasztópisztollyal), a színes filctollakkal – kezdődhet a szabad teremtés!

Folytathatjátok így:

 • Első Játék: Találjatok a mezőn egy kellemes, jól látható pontot, és az összegyűjtött kincsekből alkossatok mandalát.
  Mi a mandala? A szanszkrit eredetű szó jelentése kör. Érdekessége, hogy formája és színei a természetben is felfedezhetők. Az eredeti mandala segít a gyógyításban, az öngyógyító képességeinket aktivizálja, összehangolja a két – a férfi és a női, a bal és a jobb – agyféltekét.

 

 • Második játék: A játékvezető előre elkészít papírbabákat (annyit, ahányan együtt játszanak). Ezeket a papírbabákat kell dekorálni a gyűjtött természeti kincsekből úgy, hogy kapjanak arcot, hajat, ruhát, cipőt, akár kalapot – fantázia szerint. Ha ezzel megvagytok, gyönyörű tündérek (vagy más figurák születtek), össze is lehet ismertetni őket, és indulhat a szabad szerepjáték.
 • Harmadik játék: Ennél már csak az élvezetesebb, ha előre kitaláljuk, melyik mesével foglalkozunk. Legyen most a Piroska és a farkas! Önkéntes alapon kiosztásra kerülnek a szerepek: Piroska, Farkas, Nagymama, Vadász, Anyuka. Mindenki választ egy szereplőt, és az ő figuráját alkotja meg a papírbabából és a gyűjtött termésekből. Milyen nagy öröm lesz eljátszani a mesét az így született bábokból!
 • Negyedik játék: Az összegyűjtött természeti kincsekből alkossatok papíron figurákat egy-egy adott témára (a témáról előre meg kell egyezni). Legyen pl. az állatok világa. Ha elkészültek az egyéni figurák, akár egy közös állatkertet is összevarázsolhatunk belőlük, egy nagyméretű papírra ragasztgatva az állatokat.

 

 • Ötödik játék: Továbbra is az általunk gyűjtött természeti kincsek állnak alapanyagként rendelkezésre. Mi lenne, ha ezúttal egy képcím lenne az instrukció? Pl. Úton hazafelé. Vagy A boszorkány háza. Vagy Boldog gyermekkor?
 • Hatodik játék: Idősebb gyerekeknek, felnőtteknek izgalmas lehet egy misztikus helyszín meghatározása. Pl. A boszorkány háza. Vagy India varázsos világa. Vagy A mennyország. Mutassuk meg, milyen ez a mi fejünkben – megint csak a természet kincseire támaszkodva. (Milyen csodás volna az országok tanítása ezzel a módszerrel!)

 

Ugye, milyen végtelenül izgalmas kalandok ezek? Természetesen, ha kifogyunk az alapanyagokból, ismét útra kelhetünk, és célzottan is “vadászhatunk” ezekre, természetesen a környezetünk károsítása nélkül. Ugye, nem is rossz ötlet, hogy a mezőn maradjunk, az alkotói folyamat idejére is? Minél több időt töltünk a természetben, annál inkább kinyílik női elménk, és érzékenységünk, kötődésünk erősödik Földanya irányában.

 

A Szabó Virág által közölt játékok kipróbálhatók, ám másokkal való megosztásuk esetén kérjük a szerző és a játékgyűjtemény címének megemlítését, feltüntetését. A játékok és a gyűjtemény szövegei szerzői jogvédelem alatt állnak.
A magazinban megjelenő képek forrásai: Ramblings from Jewels, Pinterest

 

A JÁTÉKGYŰJTEMÉNY MÉG RENDELHETŐ

Mesélj, kérdezz, beszélgessünk!

meseldel@hamubansultpogacsa.hu