Hamuban Sült Pogácsa

A holisztikus gyermeknevelés magazinja

Immunrendszer és gyerekek

2019. október

Egészségalapozás gyerekkorban

Szabó Virág írása

     Van, hogy a gyógyuláshoz elég egy kis varázslat – jóízű játék apával, szeretetölelésben, pizsamában, távol az ovitól / iskolától, vagy épp egész álló napig tartó mesélés a kanapén összebújva anyával… És az is bizonyos, ha mindez hiányzik a család életéből, az immunrendszer sem lehet túlságosan stabil. Elcsépelt, de igaz: a szeretetnél, a figyelemnél nincs hatékonyabb orvosság a világon.
     Ezért is érintett sokkolóan a legfrissebb statisztika: a modern kor rohanó szülői a napi 7 perc intenzív figyelmet sem tudják sok esetben megadni imádott csemetéjüknek. Inkább halmozzák el játékokkal, korlátlan kütyüzési idővel, csokoládéval azt, aki számukra a legfontosabb – mintsem megálljanak egy pillanatra és belenézzenek gyermekük szemébe, megkérdezve: Hogy vagy, de igazán? Mire van szükséged? Mi tenne boldoggá?

 

 

     Játszani, veletek…

     A kislányom nemrégiben ezzel fordult hozzám: “Anya, tudod, hogy miért jó nekem, nagyon?”
     Figyelmesen fordultam a majdnem négyévesemhez. Ő erre az ölembe kúszott, és azt mondta: “Azért, mert sokat játszhatok. És azért is, mert sokat kirándulunk. De főleg azért, mert sok időt tölthetek veled, Anya. Meg Papával. Na, meg, mert sokat játszhatok… veletek” – ismételte, jól hangsúlyozva a végét, ha netán lemaradtam volna az üzenet lényegéről.
     Amikor érzem, hogy gyengül a szervezete, elkezd betegség tüneteket produkálni, mindig ez az első gondolatom: miben szenved hiányt? figyelemben, megértésben, odafordulásban, esetleg anya/apahiánya van?
     A pszichológusok és a figyelő gyermekorvosok ugyanígy vallanak: néha csak egy kis elanyátlanodás vezet az immunrendszer legyengüléséhez…

     

Mi az, amivel megtámogatható a gyermeki immunrendszer?

     Először is egy döntés: hogy ezért szülőként tudatosan dolgozni fogok. Mert hiába tudom ésszel felfogni, hogy a gyermekemnek árt a cukor vagy a mértéktelen rajzfilmnézés, de ha bizonyos okokból mégis rábólintok ezekre a vágyaira, máris kevés a jó szándék. Immunerősítés frontján (is) valóban a tettek számítanak. És melyek a segítő tettek? Több hiteles oldalt megvizsgálva mindenütt elsők között említették a szakértők azt, hogy a gyerek számára rendkívül fontos a megbízható napirend. Az, hogy tudja, mikor van ébredés, felkelés után melyek a kötelező teendők, és mire számíthat a délután vagy az este során. Emellett kiemelten fontos az egészséges, változatos táplálkozás, megfelelő mennyiségű tiszta folyadék fogyasztása és a rendszeres mozgás a levegőn. Sok szülő elfelejti, hogy ha teletömi fakultációkkal, ilyen-olyan tevékenységekkel, szakkörökkel a gyerkőce délutánjait, annak nem lesz lehetősége megpihenni, relaxálni, kicsit befelé fordulni, megemészteni a vele történteket. Lazítani, napi szinten okvetlenül szükséges, és ha ez elmarad, könnyen menekül betegségekbe a kiégett gyermek. Mert egyszerűen – fáradt. Ráadásul sok anyuka, apuka panaszkodik, hogy még este sem tudja ágyba parancsolni csemetéjét – persze, mert túlpörgött a szüntelen tevékenységekben, kimerültsége aktivitásban mutatja meg magát, ami hosszútávon igencsak káros következményekhez vezethet, például az idegrendszerre nézve. Ősszel-télen persze fontos lehet a vitaminokkal való erősítés is – ám fontos annak minősége, megfelelő adagolása.
     Mentálhigiénés szakemberként meg kell jegyeznem, hogy mindez nem elég. Mert ha nem szeretetteljes, biztonságot adó a gyermek közege, ha szorongás gyötri, amelyet nincs lehetősége levezetni, ha nem kap kellő figyelmet, minőségi időt, meghallgatást, érintést, mesét – és túl sok időt tölt magányosan, kütyükre hangolva – biztos, hogy az immunrendszer jelezni fog. Csak úgy, mint a gyermek természetes elfoglaltságát adó szabad játék, alkotótevékenység hiányában. Ezekre épp úgy érdemes odafigyelni, mint a fizikai támogatásra.

 

 

     Miért ne kezdjük mindjárt a változtatást egy kellemes programmal?

     Leülünk, összebújva a fotelben – meleg csipketeát kortyolgatva, mézesen – almát, sütőtököt eszegetve átbeszéljük, mi is történt velünk aznap, olvasunk egy mesét, majd egy társasjáték mellett felkészítjük magunkat az alvásra. Napi 30 perc, nem is kell feltétlenül több ennél – de meg fog tőle változni az életünk. És az egész-ségünk. Ami nemcsak a mára szól, hanem megalapozza az egész jövőnket…

     A gyerekközösségben pedig? A gyermekorvosok ajánlják, 100%-os citrom-illóolaj párologtatását finoman a közösségi szobában. És persze itt is jöhet a mese, mese, mese…

Mesélj, kérdezz, beszélgessünk!

meseldel@hamubansultpogacsa.hu